Csak a bizonyítékra várnak az Irán elleni támadáshoz

Katonai válasz is lehetséges Irán ellen, ha a vizsgálatunk bebizonyítja, ők a felelősek az olajlétesítményeink elleni támadásokért. Ezt Adel al-Jubeir szaúdi külügyminiszter nyilatkozta – számolt be a The Jerusalem Post.

„Amint a nyomozás lezárul és megvan a bizonyíték, számos lehetőséget mérlegelni fogunk, diplomáciait, gazdaságit és katonait is”

– fogalmazott Jubeir a nukleáris Irán elleni konferencián, New Yorkban, amelyet az ENSZ közgyűléssel egyszerre tartottak.

„Rendszeresen konzultálunk az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel. Az olajmezők elleni támadások nem maradhatnak megválaszolatlanul. Iránnak viselnie kell a következményeket tetteiért”

– mondta Jubeir, aki a szeptember 14-i támadásokat a világ elleni katonai csapásnak nevezte.

Saudi Minister of State for Foreign Affairs Adel al-Jubeir speaks at the United Against Nuclear Iran

Watch: Watch: Al Arabiya English is live streaming a talk by Saudi Arabia’s Minister of State for Foreign Affairs Adel al-Jubeir at @UANI’s Iran Summit.https…

„Nem veheted el a világ olajkitermelésének az öt vagy hat százalékát, és nem tűnhetsz el vele”

– fogalmazott Jubeir.

„Az irániak 40 éve tűnnek el gyilkosságokkal, ideje megállítani őket”

– tette hozzá.

Jubeir utalt arra is, hogy Irán régóta kapcsolatban áll a terrorizmussal, például az Iszlám Állammal és az al-Kaidával.

„Az irániak hosszú évekig támogatták és védelmezték az al-Kaida vezetőit és az Iszlám Állam seregeit. Irán az egyetlen ország a régióban, amelyet nem támadott meg sem az al-Kaida, sem az ISIS”

– mondta a szaúdi külügyminiszter.

Adel al-Jubeir szaúdi külügyminiszter  fotó: EPA/PETER FOLEY

Jubeir elutasította Hassan Rouhani iráni elnök ENSZ-közgyűlésen tett felhívását egy regionális biztonsági koalíció létrehozására, megjegyezve, hogy Irán az agresszor a térségben.

„Ha Irán biztonságot akar a térségben, akkor abba kell hagynia az agresszióját” – mondta Jubeir.

„A külföldi katonai jelenlét oka a régióban Irán agresszív viselkedése. Irán azt akarja, hogy csökkentsük a védelmünket, hogy csak simán bevonulhassanak országainkba. Irán nem hisz a nemzetek szuverenitásában, nem hisz a nem-beavatkozás elvében, Irán nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot”

– tette hozzá a szaúdi külügyminiszter.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia Iránt tette felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokért

Hozzátették: Teherán számára elérkezett az idő, hogy elfogadjon egy hosszú távú tárgyalási keretet nukleáris programjával és más kérdésekkel kapcsolatosan.