Apácazárdába is vágyott, most Izrael érdekli az Oscar-jelölt magyar film új csillagát

A Neokohn munkatársa

Az év filmes meglepetése az alig 21 esztendős Szőke Abigél teljesítménye az Oscar-díjra jelölt Akik maradtak című film főszerepében. Exkluzív interjúnkat közvetlenül a budapesti premier után készítettük az eredetileg apácának is készült, lelkileg-művészileg a zsidó családi gyökereiből is táplálkozó, Izraelbe vágyó sztárjelölttel.

Pálfi György rendezővel pár éve dolgoztál egy színházi előadáson. Egy kritikus azt írta rólad:

egy kortalan lényt alakító lányról azt is képtelen voltam eldönteni, hány éves: elhittem volna, hogy 12, de azt is, hogy 18.”

Most a filmben is az hangzott el rólad, hogy 5 és 70 év közötti karakterek között bárhogyan tudsz viselkedni. Hány évesnek érzed most magad, pár perccel a budapesti bemutató után?

Jelenleg fogalmam sincs. Annyira sok ember van itt, és zavarba ejtő, hogy ennyien gratulálnak. Azt tudnom kell, hogy nem ez a valóság, olyan értelemben, hogy a hétköznapokban nem ez vagyok, aki most itt a tömegben.

Vastapssal debütált Budapesten az Oscar-díjra jelölt posztholokauszt dráma

A megtisztító katarzishoz nem a sok más filmből ismert holokauszt ábrázolást kívánta felidézni, hanem sokkal inkább egy gyógyító erejű történetet akart bemutatni.

Lehet úgy józanul gondolkodni arról, hogy színésznő leszel-e vagy sem, amikor 21 évesen magasztaló kritikákat kapsz mérvadó amerikai lapoktól, ráadásul itt a hazai szakma elitje is sorban áll azért, hogy kezet szoríthasson Veled?

Nem lehet. Félek is egy picit attól a sodrástól, ami a következő hetekben-hónapokban következhet. Hosszútávon nem is abban gondolkodom feltétlenül, hogy színésznő leszek. Érdekel a pszichológia is például, illetve később szeretnék majd családot. Most viszont amennyire csak tudok, próbálok a jelenre fókuszálni. Például a jelenlegi tanulmányaimra a Pesti Magyar Színiakadémián, ahol másodéves hallgató vagyok.

Azt olvastam, hogy valami szerződésed is van az iskolával, ami miatt nem mindig tudod kikérni magad az intézmény keretei közül.  

Ha lehet, akkor erről most inkább ne beszéljünk.

Rendben. Akkor mivel majdnem a teljes ismeretlenségből robbantál be a köztudatba, kezdjük a neveddel: Szőke Abigél. Ez olyan, mint egy tökéletes színésznői név. Gyerekkorodban álmodtál a szereplésről?

Persze, mint sokan, én is szerettem szerepelni. De akartam festő is lenni, popsztár, kertész, egy ideig azon is gondolkodtam, hogy apáca leszek.

Az érdekes lett volna. Azt mondtad egy interjúban, hogy vannak zsidó felmenőid is.

Igen. Apukám családja részéről. A nevünk korábban Schwartz volt, de akadtak Kleinék is a rokonságban, meg sokan mások.

Még mindig él a dédnagymamám testvére, Szedő Zsóka, aki 100 éves elmúlt, és holokauszt-túlélő.

A háború után jelmezekkel foglalkozott néhány filmben. Az Akik maradtak próbái alatt ellátogattunk hozzá Barnával (Tóth Barnabás rendező) és Karcsival (Hajduk Károly, a film másik főszereplője), hogy meséljen a tapasztalatairól.

Tóth Barnabás rendező, Szőke Abigél és Hajduk Károly színművész

Az ő történetei, háborús élményei is segítettek nekem, hogy felkészüljek a filmre. A forgatás alatti nehéz jelenetekben ott volt bennem a családi trauma, hogy egy részük odaveszett a háborúban.

Neked és a családodnak különben számít ma a zsidóság?  

Az év végi ünnepeket meg szoktuk közösen ünnepelni. Vannak nálam a zsidóságot sokkal jobban ismerők is a családban. De azt sejtem, hogy van mit bepótolni.

Nagyon remélem, hogy jövő nyáron el tudok jutni a Taglit programjával Izraelbe. Két nővérem már a járt ott, én nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon milyen hatással lesz rám az a látogatás.

Az Akik maradtak rendezője nyilatkozta nekünk, hogy a film még idén eljut oda. Akár már decemberben utazhatnál.

Húúú… Az csodás lenne. De az még azért odébb van. Kíváncsi vagyok az ottaniak véleményére is a filmről. Szeretem nézni, hogy a közönség hogyan reagál.

Az árván maradt pubertáskori lány szerepedről nem kérdeznélek, nem vagyok filmszakíró. Engem sokkal jobban érdekelne, hogy a te generációdat, a huszonéveseket szerinted mennyire érdekli egy ilyen, történelmi keretbe ágyazott történet?  

Ez egy nehéz kérdés, csak remélni tudom, hogy lesz bennük nyitottság. Barnával, beszélgettünk erről, hogy vajon kit vonz majd be a mozi erre a filmre. Az tény, hogy kortársaim egy rétege jobban szereti az olyan filmeket, amelyekben több akció, lendület van. Eleve

az, hogy zsidó témájú film, már sok emberből ellenszenvet válthat ki.

Komolyan? Ezt ilyen egyértelműnek látod? 

Sokan legalábbis biztos rákérdeznek, hogy minek még egy holokausztfilmet csinálni már megint? Meg hogy, hogy van az, hogy már megint egy zsidósággal kapcsolatos film lehet ilyen népszerű? Én ezzel szemben azt gondolom, hogy

a film egy egész más perspektíváját mutatja meg a történelmi tragikumnak. Két ember kapcsolatáról szól, szinte mindegy, hogy milyen történelmi keretrendszerben zajlik. Kár lenne elítélni a filmet az alaptörténet miatt.

F. Várkonyi Zsuzsa íróval a bemutató előtt

Mivel tudnál reklámot csinálni ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson ez a film?

Szerencsére ez nem az én feladatom.

Tudod-e, hogy milyen új szerepben leszel látható a közeljövőben?

Varsics Péter Mindenki tökéletes c. filmjében forgattam egy napot a nyáron. Illetve voltak felkérések, de az iskolai kötelezettségeim miatt le kellett mondanom. Sok színházi darabban kell játszanunk, és vannak órák is, amiket nagyon komolyan kell venni. Egyszerűen nem összeegyeztethető most sok minden más.

És ha Hollywoodból holnap felhívnának?

Azért mindig van az a feladat, ami miatt érdemes lehet még egy olyan iskolát is kihagyni, ahova én járok…