Egy futballista, aki inkább rabbi lett

Snir Gueta benne volt Izrael U21-es válogatott focicsapatában, aztán rádöbbent, hogy rabbi akar lenni. 

Szokatlan karrierváltáson ment keresztül a 31 esztendős Snir Gueta. A férfi középpályásként kezdte a karrierjét, ma pedig rabbiként a Tórát olvassa sikeres futballistákkal. A focistából lett rabbi történetéről a The Jerusalem Post készített összeállítást.

Gueta a Maccabi Haifánál kezdte még serdülőként, majd játszott a Maccabi Netanyában és Izrael U21-es csapatában is. Ma azonban Gueta az izraeli fiatalok között az egyik legismertebb rabbi.

Hét évvel ezelőtt Gueta azért vonult vissza, mert konfliktusa keletkezett abból, hogy nem akart meccset játszani sábeszkor. Ekkor úgy döntött, fontosabb neki a háláchá (zsidó jogrendszer) betartása, mint a sport.

„Nagyon hosszú volt az út. De rájöttem, hogy nem megfelelő irányba haladok zsidóként”

– mondta Gueta.

Gueta rabbi. Fotó: Arutz7

Ezért a futball helyett úgy döntött, hogy rabbi lesz. Ma már házas és három gyermek édesapja.

„A karrierem utolsó évében rengeteg ajánlatot kaptam, de mégis úgy döntöttem, hogy visszavonulok. Hálás vagyok a feleségemnek, nélküle nehezebb lett volna meghoznom a döntést, de ő vállalta, hogy bárhová követ engem”

– mondta Gueta.

Guetának nem hiányzik a korábbi élete, a tanításait a jesiva tanulók mellett számos fiatal focista is hallgatja. Emellett rengeteg helyre hívják motivációs előadásokat tartani.