A modern technológiák és a Tóra

Olyan kutatóközpont nyílik Jeruzsálemben, ahol arra a kérdésre fogják keresni a választ, hogy miként lehet összeegyeztetni a legmodernebb technológiákat a vallásos élettel. 

Jeruzsálemi Technológiai Főiskola (The Jerusalem College of Technology) bejelentette, hogy új, Tóra és Technológiai Kutatóközpont nevet kapó egységgel bővíti tudományos tevékenységét. A különleges létesítmény szakértői azt fogják vizsgálni, hogy miként egyeztethető össze a technológia a Tórával és a háláchával, vagyis a zsidó vallásjoggal – számolt be az Arutz7.

Az központ munkáját Yosef Tzvi Rimon rabbi, neves vallásjogi szakértő fogja felügyelni. Az intézet szakértői gárdájában a vallási szaktekintélyek mellett informatikusok és mérnökök is helyet kapnak.

A tudósok és rabbik olyan kérdésekre fogják keresni a választ, mint:

lehet-e önvezető autóba ülni sábeszkor? Kóser-e, és egyáltalán, húsnak tekinthető, vagy úgynevezett párve, azaz sem a húsos-, sem a tejes kategóriába nem tartozó étel a laborban, de disznó sejtjeinek felhasználásával előállított hús? Lehet sábesz idején hanggal utasítani olyan mesterséges intelligenciát, mint az Amazon Alexa nevű digitális asszisztense?

Rimon rabbi szerint a technológia gyors fejlődése ellenére egyenlőre nincs egységesített szabályrendszere annak, hogyan viszonyuljon a Tóra a 21. századi eszközökhöz. A projektet az amerikai Walder Foundation támogatja.

„Ma a háláchikus szaktekintélyek nem csupán azzal küzdenek, hogy lépést tartsanak a korábban nem létező jelenségeket övező kérdések özönével, hanem híján vannak a kérdések teljes körű megértéséhez szükséges technológiai szakértelemnek is. A Tóra és Technológiai Kutatóközpont arra törekszik, hogy ezt a dilemmát úgy oldja meg, hogy elősegíti a háláchá és a tudomány kiválóságainak eddig példátlan együttműködését” – hangsúlyozza Rimon rabbi..

A rabbi az alapítója a Sulamot alapítványnak is, amely abból a célból jött létre, hogy modernizálja a zsidó oktatási módszereket és innovatív tanrendeket dolgozzon ki.