Netanjahu váltott kormányzást javasol és a Peresz-Sámir együttműködést idézi

„Javaslom, hogy minél előbb találkozzunk, előfeltételek nélkül, hogy széles egységkormányt alakítva képviseljük azokat, akik hisznek Izraelben, mint demokratikus zsidó országban” – hangzott Netanjahu felhívása Beni Ganz felé a The Jerusalem Post közlése szerint.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök legnagyobb kihívója, Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke irányába intézett felhívást, miszerint minél hamarabb szeretné megkezdeni a tárgyalásokat egy esetleg egységkormány kialakításáról.

„Széles támogatottságú egységkormányra van most szükség” – mondta. „Javaslom, hogy minél előbb találkozzunk, előfeltételek nélkül, hogy széles egységkormányt alakítva képviseljük azokat, akik hisznek Izraelben, mint demokratikus zsidó országban. Nincs szükség még egy választásra. Jómagam ellene volnék” – folytatta Netanjahu.

Netanjahu és Ganz

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a 80-as években, hasonló választás utáni patthelyzetben a baloldali Peresz egységkormányt alakított a jobboldali Likudot akkor vezető Jichák Sámirral.

„Mikor a választás kimenetele nem volt egyértelmű, Simon nemzeti egységet sürgetett. Ő és Sámir együttműködtek, Izrael biztonsága érdekében”.

Netanjahu kérte Ganzot, lépjen Peresz nyomdokaiba, hogy együtt vezessék Izraelt és gondoskodjanak biztonságáról.

Netanjahu az 1984 és 1988 közti időszakra utalt, amikor is Peresz és Sámir felváltva vezették az országot.