Netanjahu szerint 56 képviselői helye többet ér most, mint áprilisban 60

Miután kudarcot vallott abban, hogy 61 széket szerezzen meg Liberman nélkül, Netanjahu másképp próbál meg a miniszterelnöki székben maradni.

A Liberman nélküli kormányalakításhoz Netanjahunak új megközelítésre van szüksége. A  májusi választások utáni sikertelen koalíciós kormányalakítás után a héten megismételt választások ismét patthelyzetet teremtettek a kormányzást folytatni kívánó miniszterelnök számára – számol be a The Jerusalem Post.

Május végén Benjamin Netanjahu miniszterelnök feloszlatta a Knesszetet  és egy éven belüli a második választást hívta össze. Mindezt azért, mert nem tudott egy több, mint 60 fős koalíciót létrehozni. Technikailag nem lett volna kisebbségi a koalíciója, de nem is volt meg a többsége; patthelyzet alakult ki. Ezért ahelyett, hogy a Knesszetben minden egyes szavazás előtt ádáz harcokat vívott volna, Netanjahu másik küzdőteret választott: újabb választáson mérette meg magát.

A fentiekből következően Netanjahu célja az volt, hogy 61 jobboldali képviselői helyet szerezzen Avigdor Liberman pártja, a Jiszárel Béténu nélkül. Nem sikerült.

Szerdától új szám szerepel a játékban: 56. De hogyan lesz 56-ból több, mint 60? Netanjahu először is a természetes szövetségeseivel, a jobboldali és a vallásos pártokkal kezdett tárgyalni. Ez koalíciója számára 56 képviselői helyet jelentene.

Majd a következő kijelentést tette:

„A jobboldali pártok összefogása után vagy a vezetésemmel alakul kormány, vagy egy veszélyes kormány alakul, az arab pártok erős befolyása alatt”.

Netanjahu egyetlen esélye, hogy miniszterelnöki székében maradhasson, az az, ha megbizonyosodik arról, hogy a potenciális koalíciós partnerei nem vándorolnak át a rivális Kék-Fehér dominálta oldalra.

A balközép pártok együttesen 44 képviselői helyet tudhatnak magukénak, jóval kevesebbet, mint a jobboldal.

Ezért ahhoz, hogy kormányt alakítsanak, szükségük van az Egyesült Arab Listára, illetve a Liberman-féle Jiszárel Béténu pártra. Csakhogy egy ilyen felállás kialakítása számos nehézségbe ütközik.

Egy Libermannal és az Egyesült Listával kiegészült, Beni Ganz által vezetett balközép koalíció 62 helyet tudhatna ugyan magáénak, ám egyelőre úgy tűnik, egy ilyen megállapodásnak nem sok esélye van,

hiszen Liberman kijelentette, hogy „még egy párhuzamos univerzumban sem” venne részt egy olyan kormányban, amelyben az Egyesült Arab Lista is helyet kap. Ráadásul az érzés úgy tűnik, kölcsönös.

Az orosz szavazókat maga mögött tudó Jiszráel Béténu vezetője ugyanakkor azt is sokszor és egyértelműen kifejtette, hogy egy egységkormány kialakítását támogatná leginkább. Azonban amennyiben a Likud ragaszkodik Netanjahu személyéhez, Ganz könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet, hiszen azt ígérte szavazóinak, nem ül be egy kormányba Netanjahuval, amíg az nem tisztázza magát az ellene korrupciós vádak miatt folyó eljárásban.

Ha Ganz Liberman és az Egyesült Lista nélkül próbálna meg koalíciót építeni, akkor csupán a Demokratikus Táborra és a Munkapárt-Geser alakulatra támaszkodhat, ami mindössze 44 helyet jelent számára.

Netanjahu számára a 56 képviselői helyet számoló koalíciója együtt maradása a legfontosabb, hiszen ezzel tudja biztosítani, hogy Ganz nem szerzi meg a kormányképes, azaz többségi koalícióhoz szükséges további 17 képviselői helyet. Márpedig, ha ez sikerül, és Ganz kifut az időből, Netanjahut kérik fel kormányalakításra.

Persze 56 képviselői hely még nem elég a többséghez, de egy ilyen esetben Netanjahu megpróbálhat néhány képviselőt átcsábítani a Kék-Fehértől, vagy akár a baloldali Gesertől, esetleg a Liberman-féle Jiszráel Béténu pártból arra építve, hogy az országban senki nem akarhat egy harmadik választást.

Ilyen módon Netanjahu 56 képviselői helye nem csupán többet ér most, mint áprilisban 60, hanem ez a mennyiség az egyetlen esélye a hivatalban maradásra.