Ma ünnepeljük: 30 éve létesített diplomáciai kapcsolatokat Magyarország és Izrael

Hazánk 1989. szeptember 18-án állapodott meg az érdekképviseletek felállításáról a zsidó állammal.

Magyarország 1948 májusában elismerte a megalakuló Izrael Államot, a két ország ezután követi szintű, teljes diplomáciai kapcsolatokat létesített — emlékeztet az Izraeli Gazdaság blog.

1967. június 12-én – a Varsói szerződés döntése értelmében – a magyar kormány kénytelen volt megszakítani a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. A változás 1989. szeptember 17-én következett be, miután Magyarország és a zsidó állam megállapodott az érdekképviseletek felállításáról, amelyek végül 1988. március 14-én Budapesten és Tel-Avivban is megnyíltak.

A nagyköveti szintű diplomáciai viszony 1989. szeptember 18-án állt helyre.

2019-ben a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulóját ünnepeljük. Az emlékév alkalmából júniusban az Izraeli Nagykövetség saját bélyeget is készíttetett, amit a partnereiknek küldött leveleken fognak használni.

Emlékbélyeget adtak ki a magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulójára

Az Izraeli Nagykövetség saját bélyeget készíttetett, amit a partnereiknek küldött leveleken fognak használni.

Az évek során Magyarország és Izrael baráti és stratégiai szövetségesi kapcsolatot épített ki egymással. Csak idén számos jeles esemény történt, amiről lapunk is beszámolt: márciusban például Benjamin Netanjahu és Szijjártó Péter közösen nyitották meg Magyarország külgazdasági képviseletét Jeruzsálemben, májusban pedig

Jeruzsálem parknak nevezték el Budapest I. kerületében a Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Friedrich Born rakpart által határolt területet.

Szijjártó: Magyarország kész megvédeni Izraelt az ENSZ-ben

A külgazdasági- és külügyminiszter az izraeli média vendége volt.