Juncker szerint a rendezetlen Brexit sohasem volt ennyire valószínű

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem szabad minden energiát a már két éve folyó Brexit-tárgyalásokra fordítani.

„Brit álláspont szerint Nagy-Britannia mindenképpen, megállapodással vagy a nélkül, de ki fog lépni az Európai Unióból, amely azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnése, a rendezetlen Brexit sohasem volt ennyire valószínű” — jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban.

Juncker, az Európai Parlament Brexit-ügyi vitáján elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy az Európai Unió sosem fogja a megállapodás nélküli brit kilépés lehetőségét választani, ugyanis annak elkerülése nemcsak kívánatos, de szerinte lehetséges is a brit uniós tagság jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió és minden érintett számára

az egyik legfontosabb kérdés az Írországgal összefüggő, még mindig nyitott kérdések megnyugtató lezárása.

Juncker szerint az uniós bizottság továbbra is készen áll arra, hogy minden kérdést illetően pozitív politikai és technikai megoldást találjon. „Nem szabad azonban minden energiát a már két éve folyó Brexit-tárgyalásokra fordítani. Dolgozni kell azon is, hogy az unióban maradó 27 tagország egysége és növekedése megmaradjon” — tette hozzá.

Cameron: Johnson nem hitt a Brexitben, csak saját karrierje érdekében támogatta

A volt miniszterelnök szerint Johnson saját politikai karrierjének előmozdítása végett kockáztatott meg egy olyan népszavazási kimenetelt, amelyben maga sem hitt.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás, a backstop kérdésének tisztázása az egyik legfontosabb, hiszen az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodás a tartós béke biztosítását, védőhálót, és garanciát jelent arra, hogy a fizikai határ ne jelenhessen meg újra a brit szigeteken.

A backstop-mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha — illetve amíg — nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az EU egységes belső piacának és vámuniójának integritása miatt szükséges ez a megoldás, mivel a 499 kilométeres ír-északír határ lesz a Brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára.

London mereven elveti a backstop-záradékot, és alternatív megoldásokat kíván.

Hétfői előzmények

A két vezető hétfőn személyesen is megbeszélést tartott Boris Johnson brit miniszterelnökkel Luxemburgban. Akkor a szigetország vezetője leszögezte: szerinte van esély új megállapodásra a Brexit feltételrendszeréről, de ebben nem szerepelhet a jelenlegi tartalékmegoldás — azaz a backstop.

Johnson és Juncker Luxemburgban. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

A brit kormányfő eredetileg közös sajtótájékoztatón is részt vett volna Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök társaságában, de ellentüntetők miatt végül nem állt kamerák elé.

Luxemburg miniszterelnöke Boris Johnson hétfői útját követően azt mondta, az egész Brexit folyamat kezd egy „rémálommá válni”.

Jelentős fennakadásokat valószínűsít a megállapodás nélküli kilépés legrosszabb forgatókönyve

A legkedvezőtlenebb esetekre kidolgozott kormányzati forgatókönyv szerint kereskedelmi fennakadásokat, egyes élelmiszerekből hiányt okozhat a brit EU-tagság rendezetlen megszűnése.