Keresztény-konzervatív baráti kapcsolatot keres a Fidesz és az osztrák FPÖ

Levélben gratulált Norbert Hofernek az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökévé történt nagyarányú megválasztásához Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke — tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfőn.

„Olyan időben veszi át hivatalosan is a pártelnöki stafétabotot, amikor mind Európa, mind pedig országaink előtt emberpróbáló kihívások állnak. Elég, ha a kontinens egyre inkább csökkenő globális gazdasági szerepére és a határainkat veszélyeztető migrációs fenyegetésre gondolunk” — írta Orbán Viktor.

„A közelmúltbeli személyes találkozónkon elmondottakat ezúton is megerősítve bízom abban, hogy a már múltban is biztos alapokon nyugvó stratégiai együttműködés a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és az Osztrák Szabadságpárt között a jövőben is folytatódni fog, és fenn tudjuk tartani a kölcsönös bizalomra épülő és a keresztény-konzervatív értékeken nyugvó baráti kapcsolatainkat”

— fogalmazott levelében a magyar miniszterelnök.

Az FPÖ hétvégi grazi kongresszusán a delegáltak több mint 98 százaléka támogatta az eddigi ideiglenes vezető, Norbert Hofer hivatalos elnökké választását.

Orbán: remélem, hogy a politikai iszlámra nemet mondó kormánya lesz Ausztriának

Ausztriát stratégiai, történelmi partnernek nevezte, hangsúlyozva ezért, hogy Magyarország érdekelt a szomszédos ország sikerében.