Flandriában a radikális jobboldali Flamand Érdek a legnépszerűbb párt

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a belgiumi Flandriában a radikális jobboldali irányultságú Flamand Érdek (Vlaams Belang, VB) már átvette a vezetést a nacionalista Új Flamand Szövetségtől (N-VA) — jelentette a helyi sajtó hétfőn az MTI szerint.

A hétvégi felmérés azt mutatja, hogy a VB 24,9 százalékot, az N-VA pedig 22,7 százalékot kapna a régióban, ha most lennének a választások.

A májusi szövetségi választáson az N-VA a voksok 16,1 százalékát söpörte be országosan, míg a Flamand Érdek 12 százalékot ért el.

Ellio Di Rupo egykori szocialista belga miniszterelnök drámainak nevezte ezt az eredményt, amely szerinte azzal a tanulsággal szolgál, hogy a demokratikus politikai erőknek többet kell tenniük az állampolgárok életszínvonalának emelése érdekében, csak így lehet felvenni a küzdelmet a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal megerősödése ellen.

A francia ajkú Vallóniában továbbra is a liberális Reformer Mozgalom (MR) és a Szocialista Párt (PS) a két legnagyobb párt.

Az úgynevezett Brüsszel Fővárosi Régióban pedig a zöldek és a szocialisták állnak az élen.

Csak a gázai melegeket fogadná be a flamand nacionalisták zsidó képviselője

A flamand nacionalisták ortodox zsidó képviselője a bevándorlás veszélyeiről és a belga antiszemitizmusról is beszélt lapunknak.