„Szuper garnélarák” segíthet leküzdeni az afrikaiak millióit érintő fertőzést

Kizárólag nőstény utódok létrehozásával a „szuper garnélarák” egyszerre csökkentheti a súlyos fertőzések számát, segíthet a szegénység enyhítésében és még a környezet védelmének is jót tesz – vélik izraeli kutatók.

Az Israel21c.org tudományos portál beszámolója szerint egy úttörő jelentőségű tanulmány készítői állítják:

hormonok használata, illetve genetikai módosítások nélkül fejlesztették ki egy kutatás-fejlesztésben érdekelt cég, a Enzootic segítségével azt az egynemű rákfajtát, amely képes meggátolni azoknak a tengeri kórokozóknak az elburjánzását, amelyek eddig évente több mint 220 millió embert fertőztek meg.

A Ben-Gurion Egyetem professzora, Amir Sagi és PhD hallgatója, Tom Levy által tenyésztett garnélarák jelentőségét Levy abban látja, hogy „hatékony biológiai védekezési ágensként működik a parazitákat hordozó csigák ellen, és mivel most már olyan egynemű garnélarákokat is használhatunk, amelyek nem szaporodnak, ez csökkenti annak a kockázatát, hogy a garnélarák invazív, azaz nem őshonos fajjá váljon”.

A Scientific Reportsban közzétett úttörő tanulmányban a Sagi vezetésével működő kutatócsoport ismerteti a hím Macrobrachium rosenbergii fűrészes garnéla kifejlesztését két női nemi kromoszómával, férfi nemi kromoszóma nélkül – az úgynevezett „szuper garnélarákot”, amely csak nőstény utódokat hoz létre.

A tudósok szerint a szuper garnélarák növelheti az akvakultúra hozamokat – márpedig a tengeri és édesvízi növények és állatok kontrollált körülmények közötti tenyésztése egyes fejlődő országoknak a fő jövedelemforrását jelenti – és segíthet megelőzni a vízhez kötött paraziták terjedését.

Az ismertetett eredmények ilyen módon közelebb segítenek a szegénység enyhítése, a környezet védelme és a betegségek csökkentése által meghatározott hármas cél eléréséhez.

Idén nyáron egy Sagit is a soraiban tudó, nemzetközi kutatócsoport által jegyzett, és a Nature Sustainability hasábjain megjelent tanulmányban arról írtak, hogy az édesvízi garnélarák fajai ragadozóként viselkednek a vízicsiga fajokkal szemben. Utóbbiakról régóta ismert, hogy gazdái és terjesztői azoknak az élősködő férgeknek, amelyek úgynevezett vérmétely fertőzést (schistosomiasis) idéznek elő.

Márpedig ez egyike a leggyakoribb betegségeknek Afrika szubszaharai régiójában. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente legalább 220,8 millió embernek van szüksége a betegség megelőző kezelésére.