Vastaps fogadta a világ első klezmer-operettjét Tel-Avivban

A Budapesti Operettszínház magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatokat ünneplő programsorozat keretében előadott Menyasszonytánc című darabja kitörő sikert aratott az izraeli nagyvárosban. 

Az előadást köszöntő beszédében Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete elmondta, hogy az elmúlt fél évben, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója alkalmából rendezett Magyar Kulturális Évad keretében már mintegy harmincezer izraeli vett részt a több tucat programon.

A rendezvények a klasszikus zenétől a népzenén és az operetten át a gasztronómiáig és a magyar filmhétig íveltek, valamint színházi, cirkuszi, irodalmi, és kortárs képzőművészeti élményt is nyújtottak a közönségnek.

Böhm György, Kállai István és Miklós Tibor Indig Ottó 1931-ben bemutatott, Torockói menyasszony című prózai színműve nyomán írta a műfajteremtő darabot, az előadás zenéjét a Kossuth-díjas Jávori Ferenc „Fegya” szerezte, akinek mai napig szívügye a Menyasszonytánc.

A rendezvénysorozat részeként mutatták be a klezmer-musicalt.

„A Menyasszonytánc olyan történeteket mesél el, melyekhez hasonlókat mindannyian hallottunk a családunkban, akik akár Magyarországon … akár Izraelben élünk”

— nyilatkozott Kiss B. Attila, az Operettszínház főigazgatója az MTI tudósítójának.

„Nagyon szép és mély emberi történet, rengeteg humor és nagyszerű muzsika van benne. Nem lepett meg a siker, egyrészt mert kiváló, mélyen érintő és színes mű, másrészt mert már márciusban megtapasztaltam az izraeli közönség meleg fogadtatását.”