Elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező

„A padlás” és a „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” rendezője hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön távozott az élők sorából.

Marton László neve összeforrt a Vígszínházzal. A főiskoláról 1968-ban egyenesen a körúti teátrumba vitte az útja, ahol 1979-ben főrendező lett, 1985-től 2009. január 31-ig igazgató-főrendező, majd 2009-től újra főrendező munkaviszonyának 2017-ben szexuális zaklatási vádak miatt kezdeményezett megszűnéséig.

A Vígszínházon kívül csak ritkán rendezett, akkor is inkább külföldön és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol közel ötven évig oktatott színészmesterséget.

Színházvezetőként a régi vígszínházi hagyományok folytatására törekedett. A közönség számára vonzó műsorpolitikát alakított ki: klasszikusokat, zenés darabokat, musicalokat is műsorra tűzött.

Kiemelten sikeres rendezései közé tartozik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Szentivánéji álom, a II. Richárd vagy A padlás.

Számos haza és nemzetközi kitüntetést és díjat elnyert 1975 és 2017 között többek között Jászai Mari-díjjal, Kossuth-díjjal valamint Prima Primissima díjjal is kitüntették, külföldön pedig elnyerte az Irish Theatre Awards-ot.

2017-ben szexuális zaklatási vádak miatt felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint lemondott főrendezői állásáról a Vígszínházban.