Netanjahu: „Nem lesz más választásunk, mint a Hamász megbuktatása”

Az izraeli miniszterelnök felfedte, hogy a pártja által végzett felmérések azt jelzik, nem ő nyeri meg a szeptember 17-i választásokat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtök reggel világossá tette, hogy saját felméréseik azt jelzik, nem ő nyeri meg a szeptember 17-i választásokat — írja a The Jerusalem Post.

Egy, a KAN rádiónak a Vladimir Putyin orosz miniszterelnökkel mára tervezett, moszkvai találkozóra való indulása előtt adott interjúban Netanyahu fájlalta, hogy túl sok az olyan választópolgár, aki ugyan azt szeretné, hogy ő legyen a miniszterelnök, várhatóan távol marad a szavazástól, vagy a Likud egyik szatellit pártjára fog szavazni.

Az interjúban Netanjahu saját minisztereit is kritizálta, akik a hadsereget a Hamász megtámadására szólították fel.

„Fejezzék be a gázai hadművelet megkezdésére irányuló buzdítást!” – mondta a miniszterelnök. „Lesznek hadműveletek, de egy pillanattal sem fogom előbb megkezdeni azokat, mielőtt készen állnánk rájuk”.

„Ám nyilvánvalóan nem lesz más választásunk, mint a Hamász megbuktatása” – tette hozzá.

Netanyahu megjegyzései két nappal azután hangoztak el, hogy egy, az ország déli részén, Askelón városában zajló kampányrendezvényt szirénázás szakított meg, miután rakétákat lőttek a Hamász által irányított Gázai övezetből Izraelre.

Rakétákat lőttek Gázából Izraelre, megzavarva Netanjahu kampányrendezvényét

Hivatalos forrásból kettő rakéta kilövését erősítették meg, egyet elkapott a Vaskupola.

A miniszterelnök mindemellett azzal vádolta Avichai Mandelblit főügyészt, hogy megakadályozta a Jordán-völgy annektálását, amit az elmondása szerint még a választások előtt végre akart hajtani.

Netanjahu azt mondta, hogy amennyiben megnyeri a választásokat, első koalíciós ajánlatával a Jamina pártot vezető Ajelet Shakedet fogja megkeresni.

A párt közösségimédia-aktivitásával kapcsolatban szükségesnek érezte, hogy elhatárolódjon egy Facebook-üzenettől, amelyben a következő állt: „Az arabok mindannyikat el akarnak pusztítani”, illetve azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy az Instagram-fiókjában olyan bejegyzés jelent meg, amely a 12-es csatorna jogi ügyekkel foglalkozó tudósítóját Dumbó elefánthoz hasonlította.

„Nem én írtam” – mondta. „Én egy komoly ember vagyok”.

A Kék-Fehér párt vezetője, Beni Ganz ezzel kapcsolatban azon gúnyolódott, hogy Netanjahu túl sok dologgal kapcsolatban tagadja, hogy tudomása lenne róluk.

A Jiszráel Beitenu vezetője, Avigor Liberman az elhangzottakra Twitter-üzenetben válaszolt:

„Bibi a Jordán-völgy és Elkana annektálása után elindítja a gázai hadműveleteket, ám mindezt csak az áldott emlékű Borisz Jelcinnel való következő találkozóját követően fogja megtenni”.

Liberman tweetjében arra utalt, hogy Netanjahu Borisz Jelcinnek hívta Nagy-Britannia miniszterelnökét a vasárnapi kabinetülésen.