Ocskay László embermentőre emlékezik a Radnóti Gyakorlóiskola

Az oktatási intézmény az Abonyi utcai iskolában megmentett, mintegy 2700 zsidó történetét interaktív színházi előadás és kiállítás formájában tervezi bemutatni.

A Radnóti Gyakorlóiskola épülete (az egykori Abonyi utcai Zsidó Gimnázium) adott egykor otthont Ocskay László felbecsülhetetlen értékű embermentő munkájának, aminek mintegy 2700 zsidó köszönhette életét. Az iskolában márványtábla őrzi emlékét, nemrég a Városliget sarkában is elneveztek róla egy darabka közterületet, ezzel együtt az oktatási intézmény vezetése úgy érzi, a világ alig tud valamit róla és hősies tettéről.

Annak érdekében, hogy többen megismerhessék az Abonyi utcai iskolában megmentett zsidók történetét, és a helyzetüket valamelyest át is élhessék, interaktív színházi előadást és kiállítást terveznek 2019 októberére Ocskay László és az iskolában működő 101/359-es ruhagyűjtő századhoz kapcsolódó embermentés emlékére. Az előadást teljes mértékben önkéntesek hozzák létre a fennmaradt dokumentumok és visszaemlékezések alapján, és döntő többségében az iskola tanárai és diákjai fogják előadni.

A koncepció alapját a fennmaradt dokumentumok, levelek, a túlélők beszámolói alkotják. Az eredeti helyszín megtartásával, az épület tereit kihasználva sétaszínházra várják a nézőket. Öt előadást (egy iskolai nyilvános főpróbát és négy nyilvános előadást) hirdetnek meg 2019 október negyedik hétvégéjére (okt. 25-26-27).

Az előadás reflektál az 1944/45-ös budapesti eseményekre és életképeket villant fel az itt tartózkodó több mint kétezer zsidó sorsából. A több szálon és helyszínen futó történetet az emberi érzések hitelessége fogja egybe.

Mivel a kor és a hangulat felelevenítését szeretnék jelmezekkel, kellékekkel és díszletekkel is segíteni, a költségek minden bizonnyal meg fogják haladni az egymillió forintot. ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola ezért az előadáshoz szükséges jelmezek, díszletek, kellékek, illetve a szükséges technikai háttér fedezésére, és az egyéb költségek előteremtésére támogatókat és szponzorokat keres.

A projekt megálmodói ennek megfelelően mindenkit arra kérnek, hogy amennyiben módjában áll, támogassa munkájukat.

Az anyagi felajánlásokat az iskola alapítványának számlaszámára célzott támogatásként tudják fogadni.

További információhoz a [email protected] e-mail címen, illetve a +36 30 515 0709 telefonszámon keresztül (J. Tóth Judit) lehet hozzájutni.