Az első Szentély idején készült pecsétet találtak Jeruzsálemben

A polgári időszámítás kezdete előtti VII. századból származó, agyagból készült pecséten magas rangú méltóság neve szerepel. Az egészen picike méretű lelet a Dávid Városa nevű múzeumi komplexum átszitáló projektjének keretén belül bukkant fel.

A 2013-ban kitermelt, és most átvizsgált föld a Siratófal Robinson-ívként ismert szakasza alól származik. A pecsét tulajdonosa Adonijáhu volt (a név annyit tesz magyarul, hogy az Örökkévaló az én uram); a név többször is előfordul a zsidó Bibliában – írja a zsido.com a The Times of Israel beszámolója alapján.

Eli Sukron régész szerint az aprócska, alig egy centiméteres pecsét felirata kiemelkedő jelentőségű, mivel a rajta szereplő „áser ál hábájit” – „aki a ház fölött van” kifejezést a Biblia több helyen is használja a királyi udvar legmagasabb rangú minisztereinek a megjelölésére. Többek között ezzel a címmel illeti Mózes első könyve, a Berésit Jáákov fiát, Joszefet, vagyis Józsefet, az egyiptomi alkirályt.

A régész azt is elmondta, hogy a bullát az első jeruzsálemi Szentély időszakában használták kiemelkedő jelentőségű dokumentumok lepecsételésére. Legutóbb ez év márciusában bukkantak első Szentély-korabeli bullára, mely felirata szerint Nátán-Melech, a király szolgája tulajdonában volt. Ezt a nevet a Királyok II. könyvéből ismerjük, Josijáhu király egyik tisztségviselője volt. 2018 februárjában egy pecsétdarabot találtak, mely felirata szerint „Jesájáhu tulajdona” volt valaha.

A teljes cikk itt olvasható.