Izrael terroristák állásait bombázta Gázában

Az izraeli légierő terroristák katonai létesítményeit bombázta a palesztinok lakta Gázai övezetben szerdára virradóra, válaszul arra, hogy onnan rakétákat lőttek ki izraeli városokra – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet a hadsereg közlésére hivatkozva.

Az izraeli harci gépek tizenöt célpontot támadtak az övezetben néhány órával azután, hogy onnan két rakétát lőttek ki a zóna északi szomszédságában lévő Askelónra és Asdódra. A gázai lövedékeket a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer elfogta.

Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata szerint a keddről szerdára virradóra végrehajtott megtorló csapások 15 különböző célpontot támadtak Gáza-szerte, köztük lebombázva számos célpontot egy fegyvergyártó katonai bázison, több célpontot a haditengerészet egyik létesítményének területén, és a Hamász terrorszervezet egyik terroralagútját.

A hadsereg nyilatkozata szokás szerint megjegyezte, hogy a Gázai övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet tartja felelősnek mindenért, ami az övezetben történik vagy onnan ered.

A gázai média robbanásokról számot be a Gázavárostól északra fekvő Beit Lahiyában, Deir el-Balahban Gáza középső részén, és délen Khan Younis-ban.

Sérülésről nem érkezett jelentés.

A Gázai övezetben landoltak a palesztinok vasárnap esti rakétái

„Észleltünk egy sikertelen [rakéta]indítási kísérletet a Gázai övezetben. [A rakéták] nem jutottak át izraeli területre” — közölte az izraeli hadsereg.

A légicsapásokat megelőzően Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter a hadsereg Tel-Aviv-i központjában találkozott a vezérkar tisztviselőivel, valamint a Moszad és a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálatok vezetőivel.

A gázai rakéták miatti légvédelmi riasztás idején Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök éppen Asdódban mondott beszédet egy Likud párti nagygyűlésen, amelyet az egy hét múlva, szeptember 17-én esedékes választásokra készülve tartottak. A kormányfőt a biztonságiak azonnal egy óvóhelyre menekítették.

Netanjahu Asdódból egyenesen a hadsereg tel-avivi főhadiszállására hajtott, ahol a katonai vezetőkkel tanácskozott. Az éjszakai ellencsapás után nem hirdettek meg különleges óvintézkedéseket a Gázai övezet környékén élők számára.

Izraeli elemzők szerint a gázai terroristák szándékosan irányították a rakétákat a két déli izraeli városra, tudván, hogy Netanjahu és más politikusok a kampány rendezvények miatt ott tartózkodnak.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az iszlamisták a Gázai övezet északi részéből lőttek rakétákat Askelónra és Asdódra. Askelón polgármestere megnyitotta a városi óvóhelyeket a lakosság előtt, arról nyilatkozva, hogy a helyiek „sajnos már tapasztaltak ebben”.

A rakétatámadást megelőzően Netanjahu kijelentette, amennyiben újraválasztják, kiterjeszti az izraeli szuverenitást a Jordán-völgyre.

„Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül” — közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a Washingtonban kidolgozott izraeli-palesztin rendezési terv nyilvánosságra hozatala után más, a környéken található zsidó településekkel is hasonló terve van.

Rakétákat lőttek Gázából Izraelre, megzavarva Netanjahu kampányrendezvényét

Hivatalos forrásból kettő rakéta kilövését erősítették meg, egyet elkapott a Vaskupola.