Újabb területeket hódítottak a tálib szélsőségesek

A tálib szélsőségesek ellenőrzésük alá vonták az északkelet-afganisztáni Tahár tartomány Jangi Kala nevű körzetét — közölték helyi tisztségviselők kedden.

Vafíullah Rahmani, a tahári tartományi tanács vezetője újságíróknak azt mondta, a tálibok két napon át tartó harcok után, hétfő éjjel szerezték meg az ellenőrzést Jangi Kalában.

A tanács egy másik tagja megerősítette a hírt, ám az áldozatok számát egyikük sem árulta el.

Szombaton a szélsőségesek már átvették az ellenőrzést a szomszédos Kunduz Dast-e-Arcsi nevű kerülete fölött, miután a tartomány más részeiben a biztonsági erők sikerrel verték vissza a támadásaikat.

A kormánykatonák eredményesen védték meg az ugyancsak északkeleti Badahsán tartomány két kerületét is.

A szélsőségesek az elmúlt egy hétben fokozták támadásaikat. A Kunduzt célzó támadás után egy nappal később Puli-Humriban, Baglán tartományi fővárosában csaptak le, ezt követően pedig Kabulban robbantottak. A támadások több áldozatot követeltek.

Ugyanekkor Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt mondta, „hamvukba holtak” a tárgyalások az afgán tálibok vezetőivel, nem sokkal a szombati kabuli merényletet követően, amelyben egy amerikai katona is életét vesztette.

Elemzők korábban úgy vélték, hogy a tálibok az esetleges harctéri nyereségeket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.