Előadások és hagyományos zsidó dallamok a Halasi Zsidó Fesztiválon

Kiskunhalason idén is megrendezik a XV. Halasi Zsidó Fesztivált, amely egész napos kulturális, vallási, zenei, ismeretterjesztő, gasztronómiai programokkal vár minden érdeklődőt.

A fesztivál kiemelkedően színvonalas eseménye a városnak, amelyre mindig egyre többen látogatnak el évről-évre.

A 2019. szeptember 15-én rendezendő esemény helyszínei idén is a kiskunhalasi, országos műemléki védettségű zsinagóga és a rabbiház (Kiskunhalas, Petőfi u. 1.) lesznek.

Több mint 15 évre visszanyúló múlttal rendelkezik a Halasi Zsidó Fesztivál eseménysorozat. A Kiskunhalasi Zsidó Hitközség szervezésében mindig más, de kitűnő programok várnak mindenkire. A látogatókat minden évben több meglepetés is várja a rendezvényen, mely még kellemesebbé teszi az ott eltöltött napot. Az előadások az idén is különféle témákat boncolgatnak, valamint sok kérdésre keresik a választ.

Mint a szervezők évek óta elmondják, a céljuk, hogy bekapcsolják a helyi zsidó közösséget a kiskunhalasi és az országos kulturális vérkeringésbe. Fontos, hogy kapcsolatot találjanak mindenkivel, aki érdeklődik a zsidó hagyományok iránt. Kiemelt feladatuk, hogy az elszármazottak számára is találkozási lehetőséget adjanak. A környező települések zsidóságának is fontos a program, hisz őseik életmódja, történetei is felelevenedhetnek a bőséges programkínálatnak köszönhetően.

Az előadások, a koncertek, a kiállítás mellett finom ebéd várja a betérő látogatókat. A tradicionális zsidó dallamok minden évben hangulatossá varázsolják a zsinagóga árnyas udvarát.

Program:

11.00 – Múlt és jelen című fotókiállítás megnyitója Szabó Edina és Bánóczki Rita képeiből – megnyitja: Kovács Iván újságíró
11.30 – Klasszikus imák és modern dallamok – Rudas Dániel kántor, Raáb Gábor operaénekes és Neumark Zoltán zongoraművész koncertje
12.00 – Jó ebédhez szól a Jazz – Halas Jazz Band
14.00 – Keresztyén-zsidó párbeszéd – A bocsánat ezer arca – Beszélgetnek: Róna Tamás rabbi, Édes Árpád református lelkész, Ritter Nándorné vallástanár és Káposzta Lajos művelődésszervező
15.30 – Utazás a dalok szárnyán a zsidó örömzene világába – Klein Judit és a Haverin koncertje

Helyszín: Kiskunhalasi zsinagóga (Kiskunhalas, Petőfi u. 1.)

Időpont: 2019. szeptember 15., 11-17 óra