Újabb becsületgyilkosság miatt lázonganak a palesztin nők

Egy 21 éves lány halálának gyanús körülményei miatt több száz nő tüntetett a napokban Ciszjordániában. A népszerű influencert vélhetően a családja akarata ellenére jegyezte el a kedvese — a rokonok szerint „démonok szállták meg” és öngyilkos lett.

Israa Ghrayeb két héttel ezelőtti halála nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. A Betlehem melletti kis faluból származó, az Instagramon több mint tizenkétezres követői táborral rendelkező, sminkes hölgy a családja szerint kiugrott otthonuk második emeleti lakásából. Mindezt azért, mert egy ideje „démonok szállták meg” — írja a The Times of Israel.

A lap szerint ezzel szemben az a gyanú, hogy a lányt saját rokonai gyilkolták meg, mindezt azért, mert Israa a megítélésük szerint erkölcsileg vállalhatatlanul járt el.

Egy olyan videót tett közzé ugyanis, amelyben a világ elé tárja azt, amit talán még a családjával sem közölt: azt, hogy szerelmes, és kedvese eljegyezte őt.

Fotó: The Times of Israel

A a lány tragikus halála a muszlim világból (is) ismert „becsületgyilkosságok” kérdésére irányítja a figyelmet. A héten emberjogi szervezetek, közöttük több palesztin szervezet is közös tüntetésen követelte, hogy a Palesztin Hatóság (PA) illetékes szervei vizsgálják ki, pontosan mi is történt.

Beszámolók szerint a család tudott a fiatalok eljegyzéséról, ezzel együtt, mivel még nem voltak házasok, a nyilvános közös megjelenésüket ellenezték. Erről hangfelvételek is tanúskodnak. Mindezt elsősorban azzal indokolták, hogy a fiatalok szerelme szégyent hoz a családra.

Amennyiben bűncselekmény történt, az elkövető a bíróság elé fog kerülni

— mondta a tüntetést követően a PA női ügyekért felelős minisztere, Amal Hamad, aki magától Mahmud Abbásztól kapott utasítást az ügy alapos kivizsgálására. Érdekes fejlemény, hogy a tüntetés napján a hatóságok Israa halálával kapcsolatban három embert őrizetbe is vettek. Azt nem közölték, hogy kiket.

Israa Ghrayeb – Facebook

Abbász, a PA elnöke korábban jogi szabályozással próbálta meg biztonságosabbá tenni a palesztin nők sokszor sanyarú és középkori bánásmóddal terhelt életét. Ezzel együtt

az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak az eseteknek a száma, ahol feltételezhetően családi erőszakosság, bigott nézetek miatt halnak értelmetlen halált arab nők.

A Vogue magazin elemzéséből kiderül: 2012-ben 13 esetben, 2018-ben pedig 27 alkalommal adtak hírt családon belüli becsületgyilkosságról a Palesztin Hatóság területén.

A lap elrettentő példaként említi Franciaországot is, ahol a statisztikák szerint kétnaponta esik áldozatul egy nő erőszakos — gyakran családon belüli viszályok okozta — cselekménynek. Amíg tavaly 120 nőt öltek meg, addig idén már 74-en váltak gyilkosság áldozatává Franciaországban.