Egy izraeli startup mesterséges intelligenciát használ a megfelelő antidepresszáns kiválasztásához

A kutatók által írt program hatalmas adatmennyiség elemzésével képes kiválasztani a megfelelő gyógyszert — írja az israel21c.org. Jelenleg a depressziós betegek kétharmada elsőre olyan pirulát kap, ami nem jó számára.

A megfelelő antidepresszáns kiválasztása gyakran fárasztó próbálkozásokkal és számos hibával jár. A pszichiáter javasol egy tablettát, amely lehet, hogy nem működik, vagy túl sok mellékhatással jár. Ilyenkor jöhetnek az újabb gyógyszerek, egészen addig, amíg meg nem találják a megfelelő készítményt. Eközben a depresszió káros tünetei továbbra is fennállnak.

Dekel Taliaz agykutató testvérével, Orennel együtt létrehozott egy, a nevüket viselő céget (Taliaz), amely a mesterséges intelligencia és a gépi tanulást legújabb eredményeit használja, hogy segítsen a pszichiátereknek egyből megtalálni a beteg számára megfelelő gyógyszert.

A társaság olyan algoritmusokat fejlesztett ki, amelyek olyan bemeneti adatok megadásával, mint DNS-részletek, részletes mentális egészségügyi kórtörténet, információ a beteg környezetéről és demográfiai hátteréről, illetve a beteg elektronikus orvosi nyilvántartásából származó, már meglévő klinikai adatok, akár 80 százalékos pontossággal megjósolhatják az antidepresszánsok hatékonyságát, valamint az esetleges káros hatásait.

Ez jelentős előrelépés a jelenlegi helyzethez képest, amelyben a betegek kétharmadának nem javul az állapota az első felírt antidepresszáns hatására, egyharmaduk pedig teljesen leállítja a gyógyszeres kezelését emiatt.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a depresszió a fogyatékosság leggyakoribb oka világszerte, több mint 300 millió embert érint minden életkorban.

A legrosszabb esetben a klinikai depresszió öngyilkossághoz vezethet, amely mára a 15–29 évesek második leggyakoribb halálozási okává vált.

Dekel Taliaz és Oren Taliaz

A Taliaz Predictix terméke összehasonlítja a betegektől gyűjtött adatokat az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek nyilvántartásaival. Ez több ezer beteg adatait tartalmazza, ezzel az adatok Szent Grálja közelebb kerül.

A Taliaz már teszteli szolgáltatását néhány pszichiáterrel az izraeli Maccabi Kórházban.

„Izrael szuperhatalom a digitális egészség terén”

— mondta Dekel Taliaz az ISRAEL21c-nek.

Az izraeli orvosok jellemzően a lehető legkorábban kezdik el alkalmazni az új technológiákat.

„Az izraeliek nem szeretik a korlátokat. Szeretjük kitolni a határokat. Ez teszi kultúránkat nyitottabbá az innovációra”

— tette hozzá.

Az Izrael Innovációs Hatóság 20 ezer dolláros kezdeti finanszírozást nyújtott. Azóta a Predictix további öt helyről kapott támogatást, köztük kettőt az Európai Unió Horizont 20/20 tudományos kutatási programjától és egy 3,5 millió eurós kutatási támogatást az Európai Innovációs Tanácstól.

A tel-avivi irodáiban hét alkalmazottal működő cég legnagyobb bevételi forrása az izraeli Egészségügyi Minisztérium, amely eddig 670 ezer dollárt adott a Taliaznak, és további 7,5 millió dollárt ígért a technológia bevezetéséhez.

Miután Izrael vezető szerepet tölt be a marihuána-alapú gyógyszerek kutatásában, a Predictix ebbe az irányba is elindulhat.

„Minden érdekel, ami az agyat érinti.”

— hangsúlyozta Taliaz.

A Predictix egy olyan időszakban kezdte meg a működését, amikor a tudományos ismeretek növekedése meghaladja az orvosok képességét az új információk feldolgozására.

Az izraeli kormány 2018-ban csaknem 300 millió dollárral támogatta, hogy az izraeli kórházak a betegek anonimizált adatait kutatók és egészségügyi intézmények rendelkezésére bocsássák.

„Amikor a következő generációs szekvenálási technológiára gondolunk, amely lehetővé teszi, hogy az egész emberi genomhoz „beszéljünk”, az óriási mennyiségű adatot jelent — mondja Taliaz.

„Hogyan kezelheti egy orvos ezt a hatalmas mennyiségű adatot? Ezért alapítottuk meg a testvéremmel, Orennel ezt a társaságot. Láttuk, hogy tudományos elemző eszközökre van szükség az adatok rendezéséhez, hogy az orvosok fel tudják azokat használni”

— fogalmazott az agykutató.