Az arabok is szeretik az izraeli datolyát

Megkezdődött a datolyaszüret Izraelben.

A betakarítási időszakot Éjlot kibucban nyitották meg. A szezon két hónapon át tart — írja a zsido.com.

A datolya Izrael leginkább jövedelmező exporttermékei közé tartozik. A felmérések szerint az elmúlt években a datolya, a mangó, valamint az avokádó átvette a vezető szerepet a citrus- és a paprikaféléktől. Napjainkban a nagy szemű, édes és különösen kedvelt madzsul datolya nemzetközi kereskedelmének 60 százaléka Izraelből érkezik. Ezt a fajtát tartják mind közül a legjobbnak mind ízre, mind pedig minőségre nézve.

Doron Geva, Éjlot kibuc kereskedelmi igazgatója szerint a kibucban nagyjából 140-en vesznek részt az idei betakarításban. Közülük negyvenen a csomagoló üzemben dolgoznak, ahol a legmodernebb technika segíti a munkájukat. A gyár részére nemrégiben vásároltak egy különleges osztályozó gépet, amely 18 különböző szögből készít képet minden egyes datolyaszemről. Magát a gyümölcsszedést kézzel végzik, nem ritkán húsz méter magasságban, darus kocsikról.

Dates Picking Machine – Israeli agricultural technology by AGROM

The Dates Picking Machine is an array of machines combined collecting platforms and absorption and packaging cart! The dates picking, the initial sorting and…

Az elmúlt három évben az izraeli datolya ára tonnánként 7500 dollárról tízezerre emelkedett, vagyis a datolyatermelők kilogrammonként 23-23 sékelt (5-6 dollárt) kapnak a termésért. Ez azonban csak az átlag, mivel a legjobb datolya kilóját akár 37 sékelért, vagyis tíz dollárért is el lehet adni. Összehasonlításképp érdemes tudni, hogy az olyan zöldségek például, mint a paradicsom és az uborka kilónként 1-3 sékelt, vagyis 85-250 forintot hoznak a termelőknek.

Egy datolyaexporttal foglalkozó szakember, Ofri Dimentman elmondása szerint a madzsul datolyát nagyjából harminc országba exportálják. A legnagyobb felvásároló Törökország, és arab országok is keresik az izraeli datolyát. Ezekbe az államokba, hivatalos kapcsolat hiányában, Izrael egy harmadik félen keresztül exportálja a gyümölcsöt.

A datolyapálma egyébként Izrael, azon belül is elsősorban Jehuda és a Somron, illetve a Jordán-völgy jellegzetes fája, gyümölcsét évezredek óta fogyasztják, és értékesítik a kereskedelemben is. Érdekesség, hogy egy júdeai datolyapálma, mely a Metuselách, vagyis Matuzsálem nevet kapta, olyan magból sarjadt – a tudósok hathatós közreműködésével –, mely kétezer éve száraz és sötét helyen pihent.

A datolya a zsidóságban az igaz ember szimbóluma, ahogyan a Zsoltárok könyvében (9:12) is olvassuk: cádik kátámár jifrách – az igaz ember pálmaként virul. A datolya Izrael hét gyümölcsének egyike, szerepet játszik a ros hásánái asztalon, amikor jó és édes kívánunk magunknak és másoknak is általa, ágai pedig a négy növényből álló szukoti ünnepi csokor részét képezik.

A datolya fogyasztható nyersen, vagy szárítva, készülhet belőle lekvár, vagy szilán, vagyis datolyaméz. Kiemelt jelentőségét mutatja, hogy az ősi izraeli pénzeken is a datolyapálma képe szerepelt, és a mai tízsékelesen is ez a minta bukkan fel.