Lerombolta egyetlen holokauszt emlékművét Marokkó

A Marrakesh-közeli emlékművet egy évvel alapvetése után már el is bontották, mivel tüntetők állították: engedély nélkül épült fel az Izraellel való kapcsolataik normalizálására, — írja a Ynet.

Az installációt egy német non-profit szervezet, a PixelHelper kezdte el építeni  — ami társadalmi sérelmeket igyekszik művészeten keresztül orvosolni — hogy emléket állítson a holokauszt áldozatainak, illetve a második világháború alatt üldözött és meggyilkolt LGBT közösség tagjainak.

Az emlékmű felépítéséről szóló jelentések a marokkói médián keresztül az Izraellel való normalizáció ellen munkálkodó aktivisták izzó kritikáját szították fel.

A kritika után a marokkói hatóságok buldózerekkel lebontották az emlékművet és súlyos károkat okoztak a helyszínen. Azzal indokolták a már egy éve épülő helyszín lerombolását, hogy az emlékmű építése nem kapta meg a megfelelő engedélyeket.

A német szervezet elítélte a helyi hatóságok tetteit és erőfeszítéseket tettek a meghatalmazott helyi tisztviselőkkel való találkozó megteremtésére, de minden kísérlet sikertelen volt. A PixelHelper állítása szerint a helyszínre küldött buldózer súlyos károkat okozott az emlékműnél elhelyezett műalkotásoknál, és elpusztította a víz- és villamosenergia-infrastruktúrát.

„Ha figyelembe vesszük, hogy 365 napot dolgoztunk itt tíz alkalmazottal, akkor mintegy 100 000 euró kárt szenvedtünk el” — nyilatkozta a civil szervezet.

Ez volt a holokauszt áldozatainak első emlékműve, amelyet a marokkói talajon állítottak fel, és a német szervezet szerint az iszlám országok és a zsidók közötti kapcsolatok javítását is célozta a projekt.

A PixelHelper felszólította követőit, hogy adományozzanak pénzt az emlékmű újjáépítésére.