Hamarosan célba érhet az USA által üldözött iráni olajszállító

A Gibaltárnál hetekig feltartóztatott majd elengedett tanker az amerikai külügyminiszter szerint a szíriai Tártuszban készül kikötni. 

Az iráni Adrian Darya 1, amelyet korábban Grace 1-nek neveztek, vasárnap lelassított a szír partok közelében. A hajó 130 millió dollár értékű kőolajat szállít. Az Egyesült Államok arra figyelmeztetett minden partmenti országot, hogy ne engedjék kikötni.- írja a The Times of Israel. 

Manu Gómez on Twitter: „Iranian tanker Adrian Darya is currently navigating less than 60 miles from the Syrian port of Tartus pic.twitter.com/8JcRjsZW20 / Twitter”

Iranian tanker Adrian Darya is currently navigating less than 60 miles from the Syrian port of Tartus pic.twitter.com/8JcRjsZW20

Az Adrian Daria 1 jelenleg az amerikai-iráni feszültségek középpontjában áll.

Az olajszállítót még július elején arra hivatkozva tartóztatták fel a britek, hogy a szíriai úti cél sérti az Európai Unió Asszad elleni szankcióit. A Grace 1 egy hónapig vesztegelt Gibraltár kikötőjében, majd amerikai tiltakozások ellenére a gibraltári hatóságok elengedték. A kihajózás előtt kapta az Adrian Daria 1 nevet.

Hiába tiltakozott Amerika, Gibraltár végül elengedte az iráni tankert

Kihajózási tilalmát a városállam néhány nappal korábban feloldotta, visszautasítva az Egyesült Államok kérését, hogy szankciói miatt tartsa vissza a területi vizeinek elhagyására készülő járművet.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter múlthét pénteken Twitteren jelezte, hogy az amerikai hírszerzés információ szerint az olajszállító még mindig Szíria felé tart:

„Zarif külügyminiszter biztosította az Egyesült Királyságot, hogy az olaj tanker nem Szíriába megy. Megbízható információink vannak arról, hogy a hajó Tártusz felé halad. Remélem irányt vált. Nagy hiba volt Zarifban bízni” – írta Pompeo.

Secretary Pompeo on Twitter: „FM @JZarif guaranteed to the UK that the IRGC oil tanker #Grace1 / #AdrianDarya1 would not head to Syria. We have reliable information that the tanker is underway and headed to Tartus, Syria. I hope it changes course. It was a big mistake to trust Zarif. pic.twitter.com/ZJ06MWjvCO / Twitter”

FM @JZarif guaranteed to the UK that the IRGC oil tanker #Grace1 / #AdrianDarya1 would not head to Syria. We have reliable information that the tanker is underway and headed to Tartus, Syria. I hope it changes course. It was a big mistake to trust Zarif. pic.twitter.com/ZJ06MWjvCO

Iráni kormánytisztviselők szerint az olajat már eladták egy névtelen vevőnek, azonban bárki, aki iráni kőolajat vesz megsérti az Egyesült Államok szankcióit.

A perzsa állam gazdasági nehézségekkel küzd az amerikai megszorítások miatt. Jelenleg az iráni vezetés az Európai Unióval tárgyal, hogy valahogy az Egyesült Államokat megkerülve értékesíteni tudják a kőolajat. Amennyiben az EU nem jár sikerrel Irán az atomalku megszegésével fenyegetőzik.

Közben Donald Trump a felmondott megegyezés újratárgyalását szeretné elérni, azonban Roháni erre nem hajlandó. A két vezető a hírek szerint hamarosan találkozni fog.