Hága újra előveheti Izraelt a blokádtörő Mavi Marmara ügyében

A vád szerint Izrael háborús bűncselekményt követett el, mikor 2010-ben az izraeli haditengerészet megszállta a gázai blokádon áttörő török hajót.

A flottila miatt Törökország már kilenc éve próbálja bíróság elé állítani Izrael különböző politikusait és katonai vezetőit. Hétfőn a Nemzetközi Büntetőbíróság váratlanul úgy döntött, hogy újranyitja a Mavi Marmara ügyét  – számolt be a The Jerusalem Post. 

2010-ben egy csoport palesztin jogi aktivista és egy kis csapatnyi IHH Humanitarian Relief Foundation tag megpróbálta áttörni Izrael gázai kikötőblokádját. Az IHH egy magát ember jogi szervezetnek tituláló csoport, amely a Muszlim Testvériséghez és más szélsőséges iszlamista szervezetekhez is köthető

Az IDF videója az incidensről:

Timeline of the Mavi Marmara Incident

The film, based on findings by the Eiland Team of Experts, breaks down the events of the flotilla using a timeline that alternates between 3D models and foot…

A flottila hat „civil” hajóból állt. Izrael figyelmeztette a járműveket, hogy forduljanak vissza, nagy részüket sikeresen megállította.  Azonban mikor az izraeli haditengerészet kommandós egysége megszállta a Mavi Marmara nevű hajót, a fedélzeten ellenállásba ütköztek és több aktivista is rálőtt az izraeli katonákra. Az izraeliek 10 aktivistával végeztek az akció során.

Bár Izrael részletes videókkal és képekkel illusztrálta, hogy nem fegyvertelen civileket öltek meg, ennek ellenére az ügy hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki.

Fémbotokkal verik az „aktivisták” az izraeli katonákat. Fotó: IDF

A vádtervezetet Comoro szigetén nyújtották be a IHH szervezethez köthető ügyvédek 2013-ban. Az ügy már hosszú évek óta vándorol a Nemzetközi Büntetőbíróság rendszerén belül.

Fatou Bensouda, az ICC ügyésze már 2014-ben igyekezett pontot tenni a történet végére. Azzal érvelt, hogy nem volt elég áldozat ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkoznia az üggyel. 2017-ben a ICC Tárgyalás előkészítő-Kollégiuma úgy döntött, hogy Bensoudának újra át kell gondolnia a döntését.

A nemzetközi jognak szigorú meghatározásai vannak a háborús bűnökkel kapcsolatban. Mivel azonban Bensouda nem talált bizonyítékot arra, hogy az akció egy nagyobb operáció része lett volna, ezért nem tudta megállapítani a háborús bűncselekmény tényét.

A törökök azután fordultak az ICC-hez, hogy 2011-ben az ENSZ legálisnak nyilvánította a gázai blokádot. Bár a jelentés túlzónak nevezte az izraeli hadsereg módszereit, de végül úgy határozott, hogy nem történt bűncselekmény.

Az ügy újranyitása nem jelenti azt, hogy Izrael veszíteni fog, Bensouda dönthet úgy, hogy harmadszor is visszadobja.