Életbe lépett a kóser vágás tilalom Vallóniában

Európai zsidó vezetők hatalmas felháborodásuknak adtak hangot, miután vasárnaptól hivatalosan is illegálissá vált a kábítás-nélküli rituális vágás immár egész Belgiumban.

A zsidó közösséget komoly aggodalommal tölti el a trend, amit vallásszabadságuk súlyos korlátozásának tekintenek az Európa Unió szívében, — írja a The Jerusalem Post.

„Míg sikerült több európai országban, az Európa Parlamentben és már EU intézményekben is megakadályoznunk az ezzel kapcsolatos jogalkotási kísérleteket, háborúban állunk, és arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy mozgósítsanak,”

— jelentette ki Pinchas Goldschmidt rabbi, az európai rabbik konferenciájának elnöke.

 “Ez egy újabb szomorú nap a sötétedő Európa történetében.”

Bár a döntést az állatok jólétére hivatkozva fogadták el, a kritikusok kiemelik, hogy szélsőjobboldali mozgalmak muszlim-ellenes intézkedésként is ünneplik.

A rituális vágást már több európai országban, köztük Svédországban, Dániában, Svájcban és Norvégiában is betiltották. Hasonló intézkedés lépett életbe Belgium északi régiójában, Flandriában is idén január 1-ével.

A vallon parlament által elfogadott határozat kijelenti, hogy az állatokat levágásuk előtt el kell kábítani, ez azonban sem a zsidó, sem a muszlim rituális vágás során nem elfogadható módszer. Egy kiegészítés szerint a rituális vágás esetében visszafordítható kábítás is alkalmazható.

Míg a kiegészítéssel valamelyest együtt tud élni a muszlim közösség egy része, a kóser hús előállításának folyamatában ez a módszer is teljesen elfogadhatatlan.

A tilalmat már megtámadták a belga Alkotmnybíróságon, ahonnan továbbkerült a luxembourgi Európai Bírosághoz.

“Optimisták vagyunk a kérdésben, hiszen a luxembourgi bírók a vallásszabadság és emberi jogok megsértése ellen ítéltek a múltban. Addig fogunk harcolni a döntés ellen, amig semmisé nem teszik,”

— szögezte le Belgium főrabbija, Albert Guigui.