Törvényi úton akadályozná a brit Munkáspárt a „hard Brexitet”

A brit ellenzék a jövő héten törvénytervezetet terjeszt be annak megakadályozására, hogy a konzervatív párti brit kormány megállapodás nélkül léptesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból — írja az MTI.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta, hogy a kezdeményezés kifejezett célja

a brit EU-tagság rendezetlen megszűnésének lehetetlenné tétele.

Starmer részleteket a tervezet tartalmáról nem ismertetett, hozzátette ugyanakkor: elfogadása esetén a törvény kötelezné Boris Johnson miniszterelnök kormányát arra is, hogy kezdeményezze a Brexit október 31-i határidejének elhalasztását az Európai Uniónál.

Johnson a minap bejelentette, hogy kormánya szeptemberben lezárja a parlament jelenlegi ülésszakát, és október közepén — alig két héttel a jelenlegi Brexit-határidő előtt — új kormányprogramot hirdet. E forgatókönyv alapján, a hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet királynő ismertetné Johnson kormányának törvényalkotási és cselekvési programját. Ennek időpontját a kormány október 14-ére tűzte ki.

Johnsont az ellenzék részéről, sőt a Konzervatív Párton belül is sokan azzal vádolják, hogy e lépéssel a Brexit-határnapig hátralévő parlamenti ülésnapok számát akarja korlátozni, igyekezve elejét venni éppen annak, hogy a megállapodás nélküli Brexit ellenzői önálló törvényalkotással próbálják megakadályozni a rendezetlen kilépést.

Johnson a kormányfői székben: bukás lesz vagy tündöklés?

A harmadik birodalomhoz hasonlítja az EU-t, nem tesz lakatot a szájára, nőzik, hirtelen haragú, mindent túlél, és nála van az atomgomb. Eperjesi Ildikó portréja.

A kormányfő azonban rendre cáfolja ezeket a vádakat, mondván: a lépésnek nincs köze a Brexithez, a cél egy teljesen új kormányprogram meghirdetése, olyan központi célkitűzésekkel, mint az állami egészségügyi szolgálat (NHS) fejlesztése, a szociális ellátások bővítése és az infrastruktúra fejlesztése.

Sir Keir Starmer azonban a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: Johnsonnak nincs választói felhatalmazása erre, sem arra, hogy megállapodás nélkül kivezesse Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

A vezető munkáspárti politikus hangsúlyozta, hogy a kilépésről döntő 2016-os népszavazáson sem a rendezetlen Brexitre voksoltak a brit választók,

„ez a lehetőség nem szerepelt a szavazólapon”.

Boris Johnson sokszor hangoztatott álláspontja az, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október utolsó napján, akár sikerül újratárgyalni az előző miniszterelnök, Theresa May által az Európai Unióval tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem.

Johnson rendszeresen hangoztatja azt is, hogy kormánya megállapodással szeretne kilépni az EU-ból, de az eredeti megállapodást újra kell tárgyalni, úgy, hogy ne szerepeljen benne az a tartalékmegoldás — backstop –, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha — illetve amíg — nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója a The Sunday Telegraph című vasárnapi brit konzervatív lapban megjelent írásában megerősítette azt az uniós álláspontot, hogy nem lehetséges a backstop-záradék eltávolítása a kilépési megállapodásból.

Több mint egymillióan írtak alá petíciót a brit parlament ülésezésének felfüggesztése ellen

II. Erzsébet brit királynő szerdán jóváhagyta Boris Johnson miniszterelnök tervét, nevezetesen, hogy függesszék fel a parlament ülésezését egy bő hónapra, október 14-ig.