„Németország hálás, hogy Lengyelország a második világháború után kezet nyújtott”

Mintegy negyven ország képviselői, köztük csaknem húsz államfő részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak Varsóban vasárnap, a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából — írja az MTI.

A központi lengyelországi megemlékezésre az Európai Unió és és az unióhoz kapcsolódó, úgynevezett Keleti Partnerség tagországaiból – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna – érkező 250 magas rangú vendéget várnak. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli a rendezvényen.

A varsói Pilsudski téren, ahol az ismeretlen katona sírja van, beszédet tart Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német elnök. Miután Donald Trump amerikai elnök csütörtökön lemondta részvételét, helyette Mike Pence alelnök szólal fel a megemlékezésen.

Duda és Steinmeier vasárnap hajnalban a Lódz vajdaságbeli Wielunba is ellátogat, amelyre 1939. szeptember 1-jére virradó éjjel a német légierő 350 bombát dobott, csaknem 2000 ottani lakos halálát okozva. Ők a háború első civil áldozatai.

Megemlékezést tartanak vasárnap hajnalban Gdansk mellett, a náci Németország által szintén szeptember 1-jén megtámadott, a második világháború első európai ütközete helyszíneként számon tartott Westerplatte-félszigeten is. Jelen lesz Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A gdanski megemlékezésre a helyi ellenzéki városvezetés Frans Timmermanst, az Európai Bizottság távozó első alelnökét is meghívta.

„Háborús bűnnel kezdődött a második világháború”

Háborús bűnnel kezdődött a második világháború — jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap a nyugat-lengyelországi Wielunban, a háború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

A Frank-Walter Steinmeier német elnök részvételével tartott ceremónián Duda utalt a kisvárosban, Wielunban 1939. szeptember 1-én, több száz civil lakos halálát okozó német bombázásra. „Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés” – fogalmazott.

A lengyel elnök azt is hozzátette, a világnak át kellett élnie ezt a pusztítást, hogy emberéletek tízmilliói árán vonja le a tanulságot.

Leszögezte: azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól.

A német hála

Németország hálás, hogy Lengyelország a második világháború után kezet nyújtott, és azért, hogy a németeket visszafogadták az európaiak körébe – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német elnök vasárnap a nyugat-lengyelországi Wielunban, a második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

„Németország mindig hálás lesz, hogy az után, amit Wielun lakosaival, valamint világszerte az emberek millióival tett, Európa és az európaiak visszafogadták őt maguk közé” – jelentette ki Steinmeier, utalva a világháború első hadműveletére, amelyben a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta a lengyel Wielun városát. A támadásban több százan vesztették életüket, ők voltak a háború első civil áldozatai.

„A történelem menetét nem fordíthatjuk vissza, de Lengyelország kezet nyújtott Németországnak” – mondta a német elnök.

80 éve tört ki a második világháború

Mint egy lengyel zsidó feljegyezte: „ahová Hitler lép, ott a zsidók számára nem marad remény”.