Tiltakozás az Eleven Emlékmű sorozatos megrongálása ellen

A civilek azt követelik a rendőrségtől, hogy a sorozatos bűncselekedeteknek haladéktalanul vessen véget.

Mint arról a Népszava cikke nyomán beszámoltunk, az elmúlt napokban valakik sorozatosan megrongálták a Szabadság téri, úgynevezett német megszállási emlékmű ellen létrehozott emlékezeti helyet, az Eleven Emlékművet.

A holokausztra emlékező civil installáció éjjelenkénti rongálása azóta sem szűnt meg, így civil szervezetek tiltakozó közleményt adtak ki – írja a Szombat.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a budapesti Szabadság téren a civilek közel öt és fél éve tiltakoznak a „kormányzat által emelt, nevében a német megszállás áldozatainak emléket állító, valójában a Holokausztban való magyar szerepvállalást relativizáló, tagadó, ezáltal történelemhamisító emlékmű ellen. (…)

Az elmúlt napokban, az éjjeli órákban eme Élő Emlékhelyet / Eleven Emlékművet több ízben súlyosan megrongálták megcsonkították.

Követeljük a rendőrségtől, hogy a sorozatos bűncselekedeteknek haladéktalanul vessen véget! Kezelje a bűnügyet hatékonyan és szakszerűen; ne egyszerű rongálás, hanem gyűlölet-bűncselekmény valamint a gyülekezési jog és a kegyeleti jog durva megsértése vádjával kutassa fel a tetteseket és eszerint kezdeményezze a felelősségrevonásukat!” – írják a szervezők.

A Szombat írása itt olvasható el.

Megrongálták a holokauszt áldozatainak civil emlékhelyét a Szabadság téren

A holokauszt áldozataira emlékező kegyeleti helyet egy héten belül már másodszor érte támadás.