Miért ismerte el Jeruzsálemet a világ legkisebb szigetországa?

Nauru a világ legnépszerűtlenebb turistacélpontja, és ők büszkélkedhetnek a világ legkövérebb országa címmel is. Most mégis ott feszíthetnek a világ vezető hírei között.

Ahogy a Neokohn is beszámolt róla, szerdán a mindössze 12 ezer lakosú Nauru elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Nauru az Óceániai szigetvilág egyik legapróbb szigete. Modern hajózásra alkalmas kikötője nincs a korallzátonyok miatt, és mindössze 30 km útszakasza van. A szigetországról a The Telegraph készített összeállítást.

Naurut már 3000 éve lakják mikronéziai és polinéziai törzsek. Az elmúlt 150 évben pedig voltak német, angol, és francia uralom alatt, a második világháborúban pedig a japánok is elfoglalták őket. A függetlenséget 1966-ban nyerték el.

A sziget lakosságának 85%-a keresztény és összesen 12 különböző törzs lakja a szigetet. A Nauru állam mottója: „Isten akarata mindenek előtt. „

Bár a szigeten 1982-ben még maga Erzsébet királynő is járt, Nauru egyáltalán nem népszerű a turisták körében, évente átlagosan 200 turista érkezik a szigetre.

A sziget műholdképe. Fotó: Wikimedia commons

Nauru lakosságának 71%-a túlsúlyos. Az óceáni törzsek szigetlakói genetikailag determinálva vannak az elhízásra. Egyes kutatások szerint a drasztikus elhízások oka a nyugati étkezés bevezetése, az óceániai népek ugyanis az európai gyarmatosítók érkezése előtt nyersen ették a húst.

A sziget nemcsak egészségügyi hanem pénzügyi gondokkal is küzd, az ország GDP-je mindössze 102 millió dollár. A sziget egyetlen természeti erőforrása a foszfát volt, de az az 1960-as években gyorsan kimerült.

Naurui rendőr kadétok. Fotó: Wikimedia commons/Lorrie Graham/AusAID

A sziget a 2000-es évek eleje óta egyike azoknak a „migráns” szigeteknek, ahol Ausztrália a hajókon érkező közel-keleti és ázsiai menekülteket tartja. Rendszeresen érkeznek oda afgán valamint pakisztáni migránsok, akiket Ausztrália vagy beenged, vagy tovább szállít.

Egy héttel ezelőtt egy pakisztáni migráns felgyújtotta magát Nauru szigetén, miután az ausztrál hatóságok nem engedték be az országba.

A kis ország új elnökét pont ezen a héten iktatták be. Aingimea elnök egyik első lépése volt Jeruzsálem elismerése.

Az új elnök elkötelezett keresztény, aki beiktatási beszédében többször idézett a Bibliából és kijelentette, hogy legfontosabb elnöki célja az ország egységének fenntartása lesz: „Ez a gondolat fontos alapja a keresztény hitünknek, a szeretet, az önfeláldozás és az alázat mellett” – jelentette ki az elnök.

Az új elnök. Fotó: Republic of Nauru Twitter

Nauru és Izrael 2013 óta tart fenn diplomáciai kapcsolatot. 2017-ben Izrael segített felépíteni Naurunak egy szennyvíztisztító erőművet.

Mikor 2017. decemberében az ENSZ-ben 120 ország megszavazta, hogy az Egyesült Államok vonja vissza Jeruzsálem elismerését, akkor Nauru egyike volt annak a kilenc országnak, amely az Egyesült Államokkal és Izraellel együtt nemmel szavazott. Érdekesség, hogy több óceániai sziget is így tett.

Nauru elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

A döntés egy nappal követte Honduras hasonló bejelentését.