Az amerikai külügy törölte a palesztin autónómiát a honlapjáról

A palesztin vezetők felháborodtak, miután az amerikai külügy levette őket az országok és területek listájáról. 

A „Palesztin Területek” az Obama adminisztráció ideje alatt bukkantak fel először a listán.  Hogy a Trump adminisztráció pontosan mikor törölte őket a honlapról azt nem lehet tudni – írja az i24News.

Dan Shapiro, az Obama-éra idején szolgáló izraeli nagykövet „őrültségnek” nevezte a lépést, mert szerinte a palesztinok „nem mennek sehová”, amerikai érdek a további együttműködés, pláne hogy maga Izrael is kooperál a Palesztin Hatósággal.

Dan Shapiro on Twitter: „That’s crazy. Palestinians are not going anywhere. U.S. interests require engaging with them. Israel itself still cooperates with the Palestinian Authority in various ways. https://t.co/llnwq9kyxv / Twitter”

That’s crazy. Palestinians are not going anywhere. U.S. interests require engaging with them. Israel itself still cooperates with the Palestinian Authority in various ways. https://t.co/llnwq9kyxv

Az amerikai külügy azzal védekezett, hogy a honlapjukat éppen átalakítják, majd azt is hozzátette, hogy nem történt semmilyen változás a hivatalos politikában.

Azt azonban a Külügyminisztérium nem közölte, hogy az átalakítás után visszakerülnek-e a palesztin területek a listára.

A Trump-adminisztráció már többször felháborodást okozott palesztin aktivisták körében azzal, hogy Ciszjordániával (azaz Júdeával és Szamáriával) kapcsolatban eltüntette egyes dokumentumokról a „megszállt területek” megjelölést.

A Palesztin Hatóság szerint a lépés „megerősíti, hogy az Egyesült Államok elfogult Izrael mellett.” A Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára, Saeb Erekat szerint a lépéssel az amerikaiak az izraeli telepeseknek akarnak kedvezni.

Donald Trump több nemzetközileg vitatott területi kérdésben Izrael oldalára állt. Többek között elismerte Izrael fennhatóságát a Golán fennsík és Nyugat-Jeruzsálem fölött, és csak langyosan ellenezte a zsidó települések építését. Ráadásul drasztikusan lecsökkentette a palesztin menekülteket segítő szervezeteknek juttatott pénzeket.

A Palesztin Hatóság korábban már kijelentette, hogy nem tekinti az Egyesült Államokat megbízható közvetítőnek, és bojkottálták az amerikaiak által szervezett bahreini konferenciát, amely a palesztin területek gazdasági fejlesztését célozta meg.

Merkel: továbbra is a kétállami megoldásra kell törekedni a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében

A palesztinoknak a „jó élethez” is van joguk, ezért Németország a gazdaság fejlesztését, az intézmények és a civil társadalom megerősítését is segíti.