820 kilométeres „erőltetett menet” Radnóti Miklós emlékére

„Azért kell beszélnünk újra és újra arról a rettenetről, ami Radnótival és a bori munkaszolgálatosokkal megtörtént, hogy soha többé ne fordulhasson elő” – hangsúlyozta lapunknak Tóth Péter, aki hamarosan útnak indul a az erőltetett menet egykori vonalán.

Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos vers-zarándoklat indul „A lélek útja” címmel a neves költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére Bortól (az egykori Lager Heideneau helyszínétől) Abdáig.

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, Radnóti- és Latinovits Zoltán-díjas versmondó szombaton indul a szerbiai Borból – 820 kilométert megtéve az „erőltetett menet” útján –, hogy szeptember 24-én a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére érkezzen,

megtéve összesen 670 kilométert gyalog, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonaton (ezt a távot a bori munkaszolgálatosok is vagonokban tették meg).

A küldetésben megfogalmazottak szerint a „megbékélésnek, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletének és megőrzésének jegyében” az egyedülálló vállalás három országot köt majd össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers-zarándoklat csaknem 100 településen halad át.

110 éve született Radnóti Miklós mártír költő

A munkaszolgálatosként meggyilkolt költőre versével emlékezünk.

Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című monodráma előadásával – amely Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó rendezésében a Bori notesz és Kőszegi Ábel Töredék című könyve alapján készült – emlékezik a költőre és a háború névtelen áldozataira.

Egy-egy helyszínen az előadáson kívül a helyi szervezők emléktábla-avatással, koszorúzással is megemlékeznek Radnóti Miklósról és sorstársairól.

„A célközönség mindenki. Diákok, felnőttek, vers kedvelők, s verset nem olvasók” — fogalmazott a Neokohnnak Tóth Péter Lóránt.

Az út fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, védnökei Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Vicsek Annamária oktatási államtitkár.

Radnóti Miklóst 1944 júniusában vitték el Borba munkaszolgálatra, ahonnan a Lager Heidenau foglyaként néhány hónappal később a szovjet hadsereg és a jugoszláv partizánok közeledése miatt erőltetett menetben vezették 3200 társával együtt Németország felé. A költő Borban és útközben több verset is írt, egyebek mellett a Razglednicákat, a Hetedik eclogát, a Levél a hitveshez című költeményt, valamint az Erőltetett menet című verset.

A szerbiai bányavárosnak, Bornak Magyarország 1979-ben Radnóti-szobrot ajándékozott, ám a 600 kilogrammos, bronzból készült emlékművet 2001-ben ellopták. 2004-ben új szobrot állítottak Radnóti Miklósnak, amely azóta is a kelet-szerbiai városban van.