Izrael és az USA a libanoni békefenntartók hatáskörének kiterjesztését próbálja elérni

Pont mielőtt az ENSZ csütörtökön a Libanoni Békefenntartó Erők (UNIFIL) fenntartásáról szavaz, látott napvilágot az egyik amerikai hírcsatornán az a videó, melyben libanoniak felgyújtanak és megtámadnak egy békefenntartó járművet – írja a The Times of Israel

Az Egyesült Államok és Izrael is azt szeretné elérni az ENSZ-ben, hogy kiterjesszék a libanoni békefenntartók hatáskörét, tekintettel arra, hogy a Hezbollah terrorszervezet miatt jelenlegi állapotukban tehetetlenek. Erről az ENSZ csütörtökön fog szavazni, miközben egyre nő a feszültség az izraeli-libanoni határon is, miután a Hezbollah bosszút esküdött egy, Izrael által Bejrút felett elkövetett drón-támadás miatt.

A Hezbollah-ot mind Izrael, mind az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván, ezért is figyelemreméltó a békefenntartók elleni támadás, melyről az amerikai Fox News hírcsatorna számolt be.

A videóban férfiak egy csoportja kövekkel és kalapácsokkal ront neki egy békefenntartó járműnek, majd felgyújtja azt. Igaz, hogy az eset egy éve történt, a videó mégis csak szerdán látott napvilágot.

„A Hezbollah ellehetetleníti a békefenntartók munkáját, ez a támadás ennek az egyik bizonyítéka” – kommentálta a történteket Elad Strohmayer, Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője. „Az UNIFIL jelenleg nem végzi a munkáját, mert nincs megfelelő hatásköre” – tette hozzá Strohmayer.

„A most következő szavazáson helyre tehetnénk az UNIFIL kérdését, hogy ne csak automatikusan meghosszabbítsuk a mandátumukat” – közölte a szóvivő.

Az UNIFIL jelenleg 10.500 taggal és 489 millió dolláros büdzsével rendelkezik és annak idején, az izraeli hadsereg kivonulása után hozták létre, hogy biztosítsák a térség nyugalmát. A 2006-os Izrael és Hezbollah közötti háborúban megnőtt a szerepük, főként a legitim libanoni hadsereget segítették a terroristák ellen.

Az USA korábban is a békefenntartók jogosítványainak kiterjesztése mellett küzdött, Nicky Haley akkori ENSZ nagykövet vezetésével.

Izrael és Libanon közt gyakran újulnak ki a feszültségek, a felek hivatalosan még mindig háborúban állnak egymással. A helyzet a múlt héten élesedett ki, amikor Libanon három izraeli drónra nyitott tüzet, akik beléptek a libanoni légtérbe, de még időben visszafordultak.

Libanoni katonák nyitottak tüzet izraeli drónokra

A libanoni hadsereg szerda este izraeli drónokra – állítólag kettőre – nyitott tüzet az izraeli-libanoni határ közelében.

Vasárnap a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah élesen kikelt az izraeli támadás ellen.

„Véget ért az az idő, amikor Izrael ki-be sétál libanoni területekre. Minden izraeli drónt le fogunk vadászni, ami libanoni légtérbe hatol” – fenyegetőzött Naszrallah.

Michel Aoun libanoni elnök a bejrúti izraeli dróntámadást „hadüzenetként” értékelte, az ország miniszterelnöke, Saad Hariri pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul panasszal a „libanoni szuverenitás megsértése miatt”.

Izrael északi határán az izraeli hadsereg készenlétben áll a Hezbollah válaszcsapásaitól tartva. A zsidó állam Mike Pompeon, amerikai külügyminiszteren keresztül figyelmeztette Bejrútot, hogy amennyiben a libanoni kormány hagyja, hogy a Hezbollah izraeli állásokat támadjon, annak a libanoni területekre nézve is komoly következményei lesznek.

Az izraeli kormány nem látja, hogy a libanoni vezetés mindent megtenne a Hezbollah ténykedésének visszaszorítása érdekében, az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah teljes mértékben iráni befolyás alatt működik.