Feiglin és Netanjahu találkozója után elképzelhető a Zehut párt visszalépése

A jobboldali Zehut párt, melynek a Knesszetbe jutási esélyei a szeptemberben esedékes választásokon amúgy is alacsonyak, visszaléphet az indulástól, cserébe egy kormányzati helyért és a kannabisz törvény visszavonásáért — írja a The Times of Israel.

A Zehut párt visszalépésének lehetőségét Moshe Feiglin Zehut elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Likud pártvezér találkozója után mind a Zehut, mind pedig a Likud illetékesei megerősítették.

Feiglin az izraeli katonai rádiónak megerősítette, amennyiben Netanjahu visszavonja a kannabisz reformként elhíresült, idén áprilisban életbe lépett törvényt, úgy pártja nem indul a szeptemberben esedékes választásokon. A két vezető ez ügyben már kétszer is találkozott.

„Életek megmentése a cél” — fogalmazott Feiglin, majd hozzátette „egy megállapodás irányába haladunk, melyet a Zehut elnökségével is meg fogok vitatni. Ez egy nem várt fejlemény” — tette hozzá.

Moshe Feiglin, a Zehut párt elnöke

A Likud régóta próbálja meggyőzni a Zehut párt vezetőit a visszalépésről annak érdekében, hogy a szavazatok ne aprózódjanak el.

A héten Netanjahu is megerősítette, hogy

„közel a megállapodás, de végleges megegyezés egyelőre nincs”.

Eitan Haberman, a Likud korábbi politikai tanácsadója, aki jelenleg az Izrael a Hazánk pártot segíti a Times of Israel-nek, azt nyilatkozta, hogy Feiglin visszalépése egy miniszteri poszt érdekében a választási csalás és a korrupció gyanúját is felvetheti.