148 milliárdért venne rakétákat Amerikától Magyarország

Összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az amerikai külügyminisztérium öt országnak. Hazánk 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolna.

Összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az amerikai külügyminisztérium öt országnak — írja a Portfolio gazdasági portál a Defense News értesüléseire hivatkozva. A „csomagban” megtalálható Magyarország is; mi 500 millió dollár (148,5 milliárd forint) értékben tervezünk 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól.

A Defense News arról ír, hogy 500 millió dollár értékben vásárolna 180 darab AIM-120C-7 fejlett közepes hatótávú légiharc-rakétákat (AMRAAM) az Egyesült Államoktól Magyarország, az eszközöket a Raytheon gyártaná le — folytatja a Portfolio. A rakétákkal a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.

Fontos megjegyezni, hogy ezzel a vételi megállapodás még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy — teszi hozzá az online hírforrás.

A teljes cikk itt olvasható.