Ókori hasmóneus erődöt fosztogatnak Izraelben

A fontos történelmi helyszín mára arab régiségtolvajok kedvenc helyévé vált. 

Az építmény az Binjamin és Szamária határán fekszik, a Hácor-hegyen — őrizve a bibliai városban történt háború emlékét, ami a júdeai és izraeli királyságok között zajlott az i. e. 9. században (és a Krónikák könyvében is feljegyezték).

A város később a hasmóneus hatalom számára vált erődítménnyé, majd a rómaiak és a keresztesek is használták. A helyszín mára arab régiség tolvajok kedvenc helyévé vált.

A stratégiai elhelyezkedéssel bíró város idővel a hasmóneus királyság egyfajta szimbólumává vált. A tradíciók szerint az erődöt Júda Makkabi tiszteletére emelték, Apollonius hadvezérrel vívott első győztes csatáját követően. Majd 130 évvel később valószínűleg Heródes is itt aratott győzelmet az utolsó hasmóneus királlyal szemben — véget vetve a hasmóneus uralomnak.

„Az erőd többé már nem az utak védelmét szolgálja, hanem … a régiségtolvajok kedvenc helyükké tették, hogy pénzérmék és ősi ékszerek után kutassanak különféle fémdetektorokkal”

— összegezte Eitan Mellet aktivista a Burdzs el-Iszána nevű erőd szomorú helyzetét az Arutz7 számára.

Eitan Mellet az „Örökség Védelmében” (angolul „Guarding Eternity”) nevű szervezete azon dolgozik, hogy minél jobb és eredeti állapotban maradhasson fent az erőd. A turistákat és civileket arra kérik, hogy amennyiben olyan gyanús személyeket látnak a környéken, akik rongálják vagy fosztogatni próbálják az emlékhelyet, jelentsék a szervezet számára.