Csaknem száz vállalat menekült eddig Hollandiába a Brexit miatt

Immáron csaknem száz vállalat telepedett le Hollandiában az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása miatt — közölte hétfőn a külföldi beruházásokkal foglalkozó hágai kormányügynökség (NFIA).

A szervezet arról számolt be, hogy a 98 cég mintegy fele a szigetországból költözött át, a többi pedig ázsiai, amerikai belépő az EU piacára, amelyek az Egyesült Királyság helyett választották Hollandiát. Előbbiek közé tartozik például a Norinchukin japán befektetési bank, a TVT médiavállalat, valamint a MarketAxess és az Azimo pénzügyi szolgáltató.

Az értékelés szerint emellett további 325, főleg pénzügyi, információtechnológiai, egészségügyi, illetve média- és marketingvállalat fontolgatja az áttelepülést, tartva attól, hogy a Brexittel piacot veszítenek Európában. Ezek közül sokak döntése várható már a következő hónapokban.

„A növekvő bizonytalanság és a rendezetlen kiválás egyre növekvő esélye nagy nyugtalanságot kelt”

— mondta Jeroen Nijland, az NFIA szakértője.

„Ez az oka annak, hogy több és több vállalat érdeklődik egy lehetséges új hollandiai székhely létrehozása iránt” — tette hozzá, rámutatva, hogy egy kisebb irodát sokkal könnyebb elköltöztetni, mint egy gyártóüzemet vagy egy adatközpontot.

A tavalyi év végéig letelepülő hatvan cég nagyjából 2500 munkahelyet teremtett Hollandiában a friss adatok szerint.

Az ország elsősorban Németországgal, Franciaországgal, Belgiummal és Írországgal van versenyben ezen a téren.