Libanoni hadsereg: izraeli drónok zuhantak le Bejrútban

A Hezbollah libanoni terrorszervezet szerint az egyik a médiairodájuk előtt robbant fel három emberüket megsebesítve, a másik pedig a földbe csapódott — írja a The Jerusalem Post.

A libanoni hadsereg szerint két izraeli felderítő drón zuhant le Bejrútban a szombat reggeli órákban, nem sokkal azután, hogy az izraeli hadsereg bejelentette: sikeresen meghiúsított egy Szíriából érkező Észak-Izrael ellen irányuló iráni dróntámadást.

“Két izraeli ellenséges felderítő légijármű megsértette a libanoni légteret Bejrút külvárosában, a Moawad-Madi térség felett. Az első földbe csapódott, a második a levegőben robbant fel, minimális károkat okozva”

— írta nyilatkozatában a libanoni hadsereg.

Hozzátették: csapataik gyorsan „megtették a szükséges lépéseket” és kordonnal kerítették el az érintett területet.

Az Arutz7 portál szerint úgy fogalmaztak, hogy az egyik izraeli drónban rejtett robbanószerkezet volt.

A Hezbollah libanoni síita terrorszervezet szóvivője, Muhammad Afif vasárnap úgy nyilatkozott: az egyik izraeli drón robbanása komoly károkat okozott médairodájukban, három emberük megsérült az akció során. A második, csoportjuk központjának számító Dahijében becsapódó drón nem okozott további károkat. A csoport kijelentette: egyik drón lelövéséért sem ők a felelősek.

Az első felderítő drón most a csoport kezében van, akik igyekeznek meghatározni az akció hátterét és a küldetés mibenlétét, amit az izraeliek végre szándékoztak hajtani.

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah várhatóan ma este 5 óra körül kommentálja az eseményt.

Izrael és a Hezbollah terrorszerv 2006-ban 33 napos háborút vívott egymással, melynek az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es határozata vetett véget. Izrael és Libanon technikailag még mindig háborúban áll, és Bejrút rendszeresen vádolja Izraelt légtérének vadászgépekkel és drónokkal való megsértésével.

Kamikáze drónokkal küzdené le az orosz légvédelmet az IDF

Elsősorban a Szíriába telepített, nagy hatótávolságú S300 rendszerek számára jelenthet komoly kihívást.

A bejrúti incidens előtt néhány órával az izraeli hadsereg bejelentette egy Észak-Izrael ellen irányuló iráni támadás meghiúsítását, miután csapást mértek iráni célpontokra a szíriai Damaszkusztól délre.

Az IDF szerint az Iráni Forradalmi Gárda Quds (Jeruzsálem) egysége több fegyveres drónt tervezett elindítani, hogy az elkövetkező napokban támadásokat hajtsanak végre Izrael északi részén.

Frissítés

Izraeli lapértesülések szerint a drónok valójában iráni gyártásúak lehettek.