Ismét Budapestre látogathat Erdogan

A Magyar Nemzet információi szerint ismét Budapestre látogathat novemberben a török elnök.

A hadiipari együttműködésről október elején, Erdogan legutóbbi látogatásán esett szó, akkor ezzel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése, ennek a részletkérdéseiről is hosszan tárgyaltunk.

A török elnök tavalyi látogatásának a felújított budai Gül Baba-türbe felavatása volt az apropója. A népes delegáció élén hazánkba érkezett Erdogan részt vett a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett török-magyar üzleti fórumon, és felkeresett egy első világháborús katonai hadisírkertet is.

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni küzdelem témájában a két országnak szintén van egyeztetnivalója: jelenleg 3,5 millió szíriai menekült tartózkodik Törökországban, mellettük azonban legalább félmillió iraki, illetve több százezer afgán és pakisztáni bevándorló is oltalomra talál — teszi hozzá a konzervatív lap.

Az Európába irányuló migráció szárazföldi útvonalára nehezedő nyomás éppen a Törökország és az EU által 2016-ban kötött megállapodásnak köszönhetően enyhült. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban tavaly azt mondta, Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával.