Újranyíló magyar zsinagógáról cikkezik a világsajtó

A Rumbach utcai zsinagógában hamarosan részben egy kávézó is helyet kap, ahol flódni is kóstolható lesz – harangozta be oldalán a Reuters.

Irsai Tamás tinédzser volt, amikor utoljára részt vett a budapesti Rumbach utcai zsinagóga kórusában a második világháború idején — idézi a 20. század eseményeit a Reuters nevű világhírügynökség, amihez hasonlóan az Israel Hayom, valamint a Jerusalem Post és az Asian Age című lapok is beszámoltak arról, hogy az épület hosszú évtizedeket magába ölelő szünet után hamarosan újra látogatható lesz.

A budapesti Rumbach Sebestyén utcában álló zsinagóga a mór építészet jegyeit utánzó stílusban épült 1873-ban. Újranyitását követően vallási célok mellett kulturális eseményeknek és művészeti kiállításoknak is otthont ad majd.

„Nemcsak egy fajta közösséghez fog tartozni, hanem minden budapesti és Budapestre érkező zsidó számára nyitva áll majd” — idézte a lap Kiss Henriettát, aki az épülethez kapcsolódó felújítási munkákat vezette.

A zsinagóga várhatóan következő év elején nyitja meg kapuit — derül ki a Reuters cikkéből, amiben virágzó hazai zsidó életről és az egykori budapesti gettó területén zajló pezsgésről is írnak.

„Ez a templom és ez a közösség a fiatalkorom lehető legszebb éveit ajándékozta számomra. A bár micvám is itt volt”

— idézte a 89 éves Irsai Tamás zsinagógához kapcsolódó emlékeit a sajtó.