Négy ember halt meg villámcsapásoktól a lengyel Tátrában

Több tucatnyi embert ért villámcsapás Zakopané közelében, a Tátrában. Az eddigi információk szerint négyen meghaltak, huszonketten megsérültek. A miniszterelnök a helyszínre tart, ahol válságstábot állítanak fel.

Mateusz Morawiecki kormányfő kérésére a kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontba, Zakopanéba indult. A városban válságstábot állítanak fel az MTI szerint.

A miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a súlyos helyzetre még a nap folyamán maga is a helyszínre utazik.

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka korábban arról tájékoztatott, hogy tucatnyi embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek.

A lengyel légi egészségügyi mentőszolgálat (LRM) szóvivője közölte: a villámcsapás által sújtottak közül négyen – két gyermek és két felnőtt – nem élnek.

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak.

fotó: gazetakrakowska.pl

A TVP Info szerint a vihar idején Giewont környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a sérültek között gyermekek is vannak.

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat vetettek be, riadóztatták a térségbeli mentőszolgálatokat. „A helyzet nagyon súlyos” — közölte Jan Krzysztof.

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélységben.

A lengyel tragédiát követően az MTI arról számolt be, hogy a szlovák Tátrában is villám csapott turistákba. Egy túrázó ember meghalt, ketten megsérültek, amikor a Tátra szlovák oldalán több helyütt szintén villámcsapások érték őket csütörtökön.