Telefonnal lehet azonosítani a bőrbetegségeket

Izraeli kutatók olyan telefonos alkalmazást fejlesztettek ki, amely mesterséges intelligencia segítségével több száz bőrbetegséget tud azonosítani másodperceken belül. 

A legtöbb bőrbetegséget az orvosok néhány perc alatt azonosítani tudják, az igazi gond, azzal van, hogy hetek is eltelhetnek mire az emberek eljutnak a bőrgyógyászhoz. Ezt vették figyelembe egy új izraeli telefonos alkalmazás készítői – számolt be a az ISRAEL21c.

Egy izraeli vállalkozó Eugene Dicker saját családján tapasztalta meg micsoda gondokat okoz, ha nem kezelnek gyorsan egy egyszerű bőrproblémát. A lányával sehogy se sikerült orvoshoz jutni, míg az egész testét elborította egy elsőre egyszerűnek látszó kiütés. Végül egy telefonos konzultáció oldotta meg a problémát, az apa a bőrgyógyásznak elküldte a képet a lány kiütéséről, az pedig felírta nekik a gyógyszert. Ekkor született meg az ötlet a telefonos alkalmazásról.

„Amikor mindez telefonon keresztül történt akkor leesett a tantusz”

— jelentette ki Eugene Dicker. A vállalkozó kombinálni akarta a képi felismerést egy kérdőívvel, amely az orvosi kikérdezést imitálja.

DermaDetect How it Works

DermaDetect is a new medical app in the field of dermatology. It enables the analysis of skin disorders by using a smartphone, and also offer potential solut…

Három orvos segítségével megalakította a DermaDetect nevű applikációt.

„Az a célunk, hogy az emberek az okostelefonjuk segítségével azonosítani tudják a bőrbetegségeket”

— mondta a vállalkozó.

Az alkalmazás feltudja dolgozni és össze tudja hasonlítani a kérdőívből nyert és a képek alapján összeállított információkat. Az alkalmazás az eredményt egy bőrgyógyásznak küldi el és csak azután kapja meg a beteg, ha az orvos is helyesnek tartja a diagnózist. Mindössze 72 óra alatt a beteg megkapja az eredményt.

„Az a célunk, hogy csak olyan betegek menjenek el a kórházakba, akiknek valóban ott kell lenniük. A legtöbb ember távolról is diagnosztizálható”

— magyarázta Dicker.

Az alkalmazás különlegessége, hogy nem kell a teljes testről fotót készíteni, mint más hasonló alkalmazásoknál, hanem elég lefotózni a problémás területet. Az applikáció elsősorban nem krónikus bőrbetegségekre koncentrál, mert a rákos megbetegedéseket mindenképpen kórházban kell kezelni.

„Lehet, hogy van egy szúnyogcsípése, amit véresre kapar, akkor kap egy gyógyítási javaslatot. Ha viszont azt állapítjuk meg, hogy előrehaladott pikkelysömöre van akkor azt valószínűleg nem lehet azonnal kezelni, hanem küldünk egy hosszútávú kezelési tervet”

— magyarázta az app működését a vállalkozó.

Az app másik különlegessége az úgynevezett „intelligens rendszer”, a feltett kérdések egymásra építkeznek, ha egy válasz kizár egy kérdést, azt nem teszi fel az app.

„Ha például egy olyan területen van a panasz, ahol nem lehet szőrhullás, akkor a mesterséges intelligencia nem tesz fel szőrhullással kapcsolatos kérdést. Az AI együttesen dolgozza fel a fénykép alapján kapott és a kérdőívben megadott információkat”

— mondta a vállalkozó.

A mesterséges intelligenciára (AI) épülő analízis mélytanuló (deep learning) technológiával a világ klinikáin és egészségügyi rendszereiben összegyűjtott adatokra támaszkodva dolgozza ki a javaslatait.

Azonban semmi ok az aggodalomra, továbbra sem leszünk kiszolgáltatva a gépeknek.

„A folyamat végén az összes adat feldolgozása után automatikus, anonimizált, és titkosított formában bőrgyógyász specialisták elé kerül a gépi javaslat, aki jóváhagyhatja, vagy felülbírálhatja a diagnózis eredményét — a Tinderhez hasonlóan — kevesebb, mint 30 másodpercen belül.”

— oszlatja el az esetleges kételyeket Dicker.