Datolyafák árnyékában jobban megy az arab-zsidó együttélés

A Jordán völgyében a datolyatermesztés összehozta az arab és zsidó szomszédokat. 

A Jordán völgyében élő  mezőgazdasági közösségekről az Israel 21c készített összeállítást.

Inon Rozenblum Haifában született és 1982-ben lelt rá utópiájára egy poros dombtetőn, a Jordán völgyébe.

A kezdetek kezdetén, amikor a közösség Jerikó közelébe járt a vásárlásait intézni, a boltosok meglepődtek, hogy honnan jönnek az új vásárlóik.

„Nem akarták elhinni, hogy a sziklák tetején élünk. Azt mondták, hogy az a föld terméketlen és nem fogjuk sokáig húzni. De ma már az unokáim is itt vannak mellettem”

— mondta Rozenblum egy csapat újságírónak Moshav Naamaban, az ötven családból álló földművelő közösségnek a fűszeres épületében.

A prémium datolya a fő terménye annak a 21 izraeli közösségnek, amely mezőgazdasággal foglalkozik a Jordán-völgyben. Az izraeli Növénytermesztés és Marketing Tanács adatai szerint a Jordán és az Arava völgyek farmjai termesztik a világpiacra kerülő datolyák nagy részét.

Fotó: Yaniv Nadav/Flash90

„Harmincöt évvel ezelőtt egy darab datolyát nem láthattál itt. Az egész egy sivatag volt”

— mondja Rozenblum.

Az úttörő farmerek a völgyet csöpögtetéses öntözéssel és megtisztított szennyvízzel datolya ültetvényekkel teli oázissá változtatták, és újraélesztették a bibliai idők egyik leggyakoribb terményét.

Rozenblum területe ma már öt hektárt tesz ki, ahol évente 50-70 tonna datolya terem. A családok fűszereket, organikus zöldségeket és csemegeszőlőt is termesztenek a területen.

A közösség segített feléleszteni jerikói szomszédainak a datolya iparát is, amely évekig parlagon hevert.

Jerikó 1967 és 1994 alatt volt izraeli fennhatóság alatt, ma a várost a Palesztin Hatóság irányítja, és izraeliek csak engedéllyel léphetnek be.  Azonban a város lakói gazdaságilag nagyban függnek a Jordán völgyi izraeli farmoktól így szoros munkakapcsolat van a zsidó és a palesztin közösségek között.

Inon Rozenblum a bazsalikomot növesztő üvegházban, Fotó: Abigail Klein Leichman

Az izraeli mezőgazdasági közösségek sokkal többet fizetnek a palesztin munkásoknak, mint amennyit az arab falukban kereshetnek. Így a palesztinok is inkább a zsidó farmokon dolgoznak.

Az elmúlt években egyre több fiatal költözik a Jordán völgyébe. Az itt élők 70% a mezőgazdaságban dolgozik.

„Ez egy csodálatos hely, itt jó élni és gyerekeket nevelni. Innen 45 perc Jeruzsálem. A gyerekeink a magas életszínvonal miatt térnek ide vissza”

— mondja Rozenblum.