Európai Bizottság: a brit kormányfő Brexit-tervei nem megvalósíthatók

Nem vázol fel megvalósítható alternatívákat Boris Johnson brit miniszterelnök előző napi levele az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeire vonatkozóan — szögezte le az Európai Bizottság kedden az MTI szerint.

Sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő félrevezetőnek és pontatlannak minősítette a szóban forgó levelet, amelyben Johnson az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó, szerinte antidemokratikus tartalékmegoldás (backstop) törlését kérte.

A történtekre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is reagált, rámutatva, hogy a brit belpolitikai bénultság fő okának számító mechanizmus „biztosíték” a kemény határok újbóli bevezetése ellen, hacsak és amíg nem születik jobb megoldás.

„Valójában a határellenőrzés visszaállítását támogatják, akik ellenzik ezt a pótmegoldást, de nem kínálnak reális alternatívákat”

— írta Tusk a Twitteren.

Az MTI szerint hasonlóan fogalmazott Angela Merkel német kancellár is: „EU-27-ként továbbra is egységesen fogunk fellépni” — szögezte le reykjavíki látogatása során.