Támogatást kapnak a palesztinok, ha a Jordán-völgybe költöznek

A tervről a Palesztin Hatóság egyik vezetője tett bejelentést. 

Kész lenne anyagilag támogatni a Palesztin Hatóság azokat a palesztin végzős egyetemi diákokat, akik hajlandóak volnának letelepedni a Jordán völgyében, és részt venni a „ helyi termelői munkálatokban” — erről tett bejelentést hétfőn Mohamed Stajje, aki a szervezet miniszterelnöki címét viseli.

A tervről a Palesztin Hatóság ramallah-i kabinetülését követően beszélt Mohamed, ám további részleteket nem árult el a nyilvánosság számára – írta a The Jerusalem Post, amely egyben emlékezet: a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része a Nyugati partnak csaknem 30 százalékát alkotja.

A területen jelenleg közel 65 ezer palesztin és 11 ezer zsidó él.

A palesztinok mégis gyakran fejezik ki aggodalmukat, mivel szerintük a zsidóság a palesztin lakosság létszámának csökkentésére törekszik. Mindeközben a B’TSELEM nevű izraeli szervezet hangsúlyozta: „a régiónak csaknem 90 százaléka a Nyugati parton lévő C-övezetbe esik, ami Izrael teljes ellenőrzése alatt áll.”

Az izraeli szervezet továbbá megjegyezte: „a régióban fennmaradó 10 százalék palesztin fennhatóság alatt álló palesztin közösségeknek ad otthont, beleértve Jerikó városát, amit az A vagy B övezethez sorolnak”.

Mohamed Stajje azokra a pénzügyi vitákra is kitért, amik Izrael gazdasági tevékenysége és a helyi adózások ügye vált ki a C övezet területén.