Szuvenír euróra kerül a losonci zsinagóga képe

A losonci önkormányzat nemrég jelentette be, hogy szuvenír eurót bocsájt ki.

A papírpénz egyik oldalán a losonci zsinagóga lesz látható. 8000 darabot fognak kereskedelmi forgalomban eladhatóvá tenni. Egy személy maximum 5 darab bankjegyet vehet. Rendelni nem lehet, csak a losonci Városi Információs Központban (Ulica Dr. Herza 1.) tudják megvenni a különlegességet. A nullás bankjegyet 3 euróért lehet majd megvásárolni.

A tervezett kibocsájtás: 2019. augusztus 22.

Az 1863-as régi zsinagóga helyén 1925-re épült fel a jelenlegi neológ zsinagóga, Baumhorn Lipót építész tervei alapján. A zsinagógát a zsidó hitközség a holokauszt után eladta a városnak. 1948 és 1980 között raktárként használták, majd üresen állt. Az Európai Unió és szlovák kormány pénzügyi segítségével 2016-ra újították fel.

Szlovákiában már számtalan helyen értékesítettek ilyen nullás euró bankjegyeket. Többek között Pozsonyban, Lőcsén, Poprádon, Kassán, Késmárkon, Eperjesen is kaphatóak ilyen papírpénzek, amiken általában várak, középületek, keresztény templomok szerpelnek. Most először zsinagóga kerül a szuvenír euróra.

Losoncra sokáig nem települhettek be zsidók, csak a közeli Losonctugárnon élhettek. 1840-től kezdődött meg a losonci izraeliták közösségének kiépülése. 1863-ban zsinagógát, 1864-ben elemi iskolát hoztak létre. 1869-ben már 464 fő élt közülük itt. 1910-ben már 2135 zsidó lakott itt, akik a polgárosodás és a kereskedelem fő motorjai lettek a városban. Neológ és ortodox hitközség is létezett itt. Trianon erősen visszavetette Losonc jelentőségét. 1925-ben épült fel az új neológ zsinagógájuk.

A 1944-es gettósítás folyamán a városi zsidóságon kívül a Losonc járási izraeliták is ide kerültek május 10-ig. A zsinagóga és a Tugár-patak menti épültekbe kerültek. Június elején a Balassagyarmat melletti Illéspusztán, igen rossz körülmények között várták a deportálást. Június 12-én Balassagyarmatról Auschwitz-Birkenauba transzportálják őket. Alig 20%-uk élte túl a holokausztot. Közülük 1949-ben minden második ember alijázik.

A Dachauba hurcolt magyar úr, aki felszólalt a zsidótörvények ellen

Új könyv jelent meg Huszár Aladár volt főispán és budapesti főpolgármester életéről. Nagy László szerzővel Végső István beszélgetett.