Koncentrációs tábor épületében nyílt óvoda Szerbiában

A tulajdonos tagadja, hogy meggyalázta volna a területet, sőt állítása szerint már 20 esztendeje harcol az épületért, pénzt fektet bele, gondoskodik róla és ápolja.

Szerbiában óvodát nyitottak egy épületben, ami egykor egy koncentrációs tábor része volt – írja a The Jerusalem Post a The Guardian-re hivatkozva.

A Staro Sajmiste komplexumát 1938-ban kezdték el építeni, hogy a fémszerkezetű épületegyüttes Jugoszlávia egyik jelképe legyen. 1941-ben, a német megszállás alatt a Gestapo főhadiszállása, és a Szerbiából a német megsemmisítő táborokba deportált zsidóság gyűjtőtábora volt, emellett az antifasiszta ellenállókat is ide börtönözték be – írta korábban az Index.

A koncentrációs táborban több magyar származású vajdasági zsidót is megöltek.

A kérdéses épületben az évek során több üzlet is nyílt, és a kormányzat évtizedeken át ígérgette, hogy holokauszt-emlékhelyet hoznak létre az épületben.

Serbian Holocaust Survivor’s Miraculous Escape from Sajmiste

Estera Bajer was one of the lucky few to get out alive from the Staro Sajmiste concentration camp in Serbia during WWII.Seventy-six years on, she shares her …

„Nem helyes ott óvodát építeni, ha valaki végiggondolja, hogy mik mentek ott végbe – nyilatkozta Szabados Róbert a szerbiai zsidó közösségek elnöke.

„Ami még nagyobb botrány, az az, hogy évekig üzemeltek ott sörözők. Az a hely nyomorúság és szenvedés helye volt egykor, erről nem szabad elfeledkezni.”

Az épület tulajdonosa szerint inkább köszönetet kellene mondani neki, amiért olyan szépen felújította az épületet.

Szabados Róbert szerint azok, akik Staro Sajmiste-ben nyitottak üzletet, valószínűleg nincsenek tisztában a hely múltjával. „Ez pedig annak a tünete, hogy a kollektív emlékezet megbukott” – tette hozzá az szerbiai zsidó közösségek elnöke.

Zsidók a Sajmiste koncentrációs táborban, 1941-ben.

Szerbiában már évek óta megy a harc, hogy megőrizzék a koncentrációs táborokat eredeti állapotukban, de a kormányzat nem karolta fel az ügyet. A tiltakozások ellenére a topovszkei koncentrációs tábor is várhatóan hamarosan építési területté válik.

Mint arról annak idején az Index (a Független Hírügynökség nyomán) beszámolt, 2007-ben a brit Kosheen zenekar lemondta belgrádi koncertjét, mert kiderült, hogy az egykori koncetrációs táborban léptek volna fel. A Staro Sajmiste épületegyüttesben 48 ezer embert gyilkoltak meg 1941 és 45 között.

„Az együttes közölte: ha ismerték volna a Staro Sajmiste tábor történetét, soha nem egyeztek volna bele, hogy ott lépjenek fel. A zenekar azután mondta le a koncertet, hogy a Simon Wiesenthal Központ és a helyi hatóságok felhívták a figyelmüket arra, hogy régen koncentrációs táborként működött a Belgrád központjában lévő helyszín. A koncert ellen zsidó csoportok is tiltakoztak Szerbiában és Izraelben is” — írta a hírportál.

Tavaly pedig az kavart vihart, hogy az egykori láger épületében nyitott pártirodát a kormányzó Szerb Haladó Párt. „A lépésen a helyi jogvédőkön kívül felháborodott a zsidó közösségek szerbiai szövetsége is, amely elutasította a pártiroda megnyitását a Staro Sajmisteben” – számolt be a hírről az Aktuális blog.

Európa és a történelmi távlat fájdalmas hiánya

Európa szellemi defenzívában van, demográfiailag hanyatlik, központjaiból új, inspiráló impulzusok helyett válságjelek érkeznek Közép-Kelet-Európába. Pelle János írása.