Volt izraeli főrabbi lánya szerint „Izrael nem demokratikus ország”

Adina Bar Shalom, a néhány éve elhunyt szefárdi főrabbi, Ovadia Joszef lánya élesen bírálta az izraeli Legfelsőbb Bíróság azon ítéletét, mely hátrányosan érinti a haredi (ultra-ortodox) közösséget azzal, hogy törvényellenesnek nyilvánította a nem-koedukált rendezvényeket – adta hírül az Arutz7 izraeli hírportál.

Adina Bar Shalom, aki a rangos Izrael-díj tulajdonosa is egyben, ekként fogalmazott:

„Hirtelen azt gondoltam, hogy nem egy demokratikus országban élek, amikor értesültem a bíróság ítéletéről egy haredi koncerttel kapcsolatban, amelyben betiltották a külön női és férfi ülésrendet a közönség soraiban, mivel saját férjem se menne el olyan koncertre, ahol nők és férfiak együtt ülnek a közönségben”.

„Több  tízezer ember van Izraelben, aki nem menne el olyan eseményre, ahol nők és férfiak együtt ülnek. Több tízezer ilyen férfi és több tízezer ilyen nő van” – jegyezte meg Bar Shalom, majd folytatta:

„A Rabin téren százával vannak koncertek és más rendezvények egész évben. Amikor például egy chábád-lubavicsi rendezvény van, mindig felmerül a probléma: ülhetnek külön vagy nem ülhetnek külön? A haredi közösség mindig különválasztotta a nőket és a férfiakat az ilyen típusú rendezvényeken”.

Bar Shalom azt is elmondta, miért más a koncertek és rendezvények kérdése az autóbuszokon együtt ülő nők és férfiak kérdéséhez képest (a Legfelsőbb Bíróság tudniillik az ezzel kapcsolatos korábbi döntését használta precedensként az ítélete meghozatala során – a szerk.):

„Az autóbuszon ráerőltetném nézetemet másokra, itt azonban mindenki szabadon döntheti el, hogy részt akar-e venni a koncerten, vagy sem. Határozottan külön kell kezelni a «közterület» és a «kulturális programok» kérdését”.