Ma este kezdődik a „zsidó Valentin-nap”

Áv hónap 15-e ebben az évben péntekre esik (ám a „zsidó időszámítás” miatt már ma este megkezdődik). Jó alkalom arra, hogy a szerelmesek, házastársak kinyilvánítsák egymás iránti elkötelezettségüket.

Áv hónap 15-e (ebben az évben e hét péntekre esik) a szerelem napja a zsidó kalendáriumban, sokszor a zsidó „Valentin-napnak” is szokták említeni. Számos fantasztikus és kedvező dolog történt ezen a napon — írja Megyeri András Jonatán blogján, majd sorra is veszi e történelmi eseményeket a Lekvár és JAM oldalon.

Természetesen a nemzetközi kultúra a mai modern Izraelnek is szerves részét képezi, így Áv hónap 15-e, egyfajta „zsidó Valentin-napként” tett szert rendkívüli népszerűségre. Jó alkalom ez arra, hogy a szerelmesek, a házastársak kinyilvánítsák egymás iránti elkötelezettségüket — hangsúlyozza a szerző.

Hogy milyen morális mondanivalóval bír Áv hónap 15-e? Alig egy héttel ezelőtt voltnaptárunk legszomorúbb napja, Áv hónap 9. Az, hogy a legszomorúbb napot nem sokkal később a legvidámabb követi, mély üzenettel bír: az ember amikor a földön van, a legnehezebb és legelhagyatottabb pillanatban, akkor se adja fel a reményt. Fel kell kelni és a nehézségekből tanulva és megerősödve tovább menni. Az emberi jellem ekkor fejlődik, hiszen az élettől kapott pofonok után vagyunk képesek a legjobb teljesítményt nyújtani — teszi hozzá Megyeri András Jonatán.

A teljes írás a Lekvár és JAM blogon olvasható.