Irán az atomalkuban megengedettnél magasabb szintre dúsított uránt

Irán 370 kilogramm uránt dúsított 4,5 százalékos szintre — jelentette be kedden Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője az ISNA félhivatalos hírügynökség jelentése szerint.

Ezzel a teheráni vezetés kettős értelemben is túllépte a 2015-ös többhatalmi megállapodásban megengedett szintet. Az úgynevezett atomalku ugyanis 300 kilogramm urán 3,67 százalékos dúsítottságát engedi.

Miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a többhatalmi megállapodást, Irán már kétszer módosította abban vállalt kötelezettségeit, amelyek szerint korlátozza dúsított uránkészletének mennyiségét, az urándúsítás mértékét és a nehézvízkészleteit.

Az iszlám köztársaság időközben azt is közölte, hogy egy harmadik fázisban, szeptembertől megkezdi a 20 százalékos urándúsítást. Az atomalku igyekezett elejét venni ennek, ugyanis a 20 százalékra dúsított urán már gyorsan tovább dúsítható, akár a fegyverekben használatos szintig is.

Mindez iráni részről választ jelent azokra a szankciókra, amelyeket az Egyesült Államok léptetett életbe ismét Teheránnal szemben kilépése után. A 2015-ös megállapodásban részes többi ország — Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország — ugyanakkor azon dolgozik, hogy megmentse az atomalkut, és közvetítsen a felek között.